Le Monde: Lemondott Marine Le Pen

Le Monde: Lemondott Marine Le Pen

Marine Le Pen az Európai Paelament 2015- július 8-i plenáris ülésén (Fotó: European Parliament/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok után, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselői helyet szerzett a francia törvényhozási választáson, Marine Le Pen bejelentette, hogy lemond a pártelnöki tisztségről – írja a Le Monde, amelynek cikkét a Hvg.hu szemlézte. A lépést Marine Le Pen azzal indokolta, hogy a továbbiakban a parlamenti munkára kíván jobban koncentrálni.

Felidézték, hogy a párt 1986 óta a legjobb választási eredményét érte el. Tavaly a francia elnökválasztás előtt egyszer már ideiglenesen lemondott, akkor Jordan Bardella volt átmenetileg a pártelnök.

Mint arról beszámoltunk, a hétvégi nemzetgyűlési választás második fordulóját Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója nyerte, de elvesztette az abszolút többséget a nemzetgyűlésben. A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben. A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali szövetség (NUPES) 131 helyet szerzett meg, s ezzel a legfőbb ellenzéki erő lesz a nemzetgyűlésben. A Marine Le Pen vezette szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselővel 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat.