Le Pen magyar hitelét is felemlegette Macron a tévévitájukban

Le Pen magyar hitelét is felemlegette Macron a tévévitájukban

Marine Le Pen az Európai Parlament egyik strasbourgi ülésén (Fotó: Claude Truong-Ngoc/Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a magyar MKB banktól kapott 10,6 millió eurós (kb. 3,7 milliárd forintos) kölcsönt az elnökválasztási kampányához, és ezt most Emmanuel Macron francia elnök is a fejére olvasta szerda esti választási vitájukban – írta a Telex. A lap szerint Le Pen erre így reagált: „Ha kénytelen voltam külföldről hitelt felvenni, az azért volt, mert egyetlen francia bank sem vállalt hitelt” .

Macron a vita során felhozta Le Pen ellen azt is, hogy 2015-ben egy orosz banktól vett fel kölcsönt, amit még mindig törleszt. „Ön az orosz hatalomtól és Putyintól függ” – mondta Macron neki, amit Le Pen visszautasított.

Természetesen az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja is terítékre került. Itt mindkét fél azon a véleményen volt, hogy Franciaország támogassa Ukrajnát fegyverrel, pénzzel, és azzal, hogy fogadja a menekülteket, valamint elősegíti, hogy ne fokozódjon a háború. A válasznak európainak kell lennie – hangsúlyozta Macron.

Le Pen leszögezte: teljes mértékben szolidáris az ukrán néppel, akik elszenvedői ennek a háborúnak, és azt is elismerte, Macron eddigi erőfeszítései megérdemlik a támogatást.

Mint beszámoltunk róla, a tévévitát követően gyors felmérés készült arról, a nézők melyik jelöltet találták meggyőzőbbnek. Az eredmények szerint Macron fölényesen legyőzte Le Pent.