Leállítja Ukrajnán keresztüli gázszállítását a Gazprom

Leállítja Ukrajnán keresztüli gázszállítását a Gazprom

Fotó: Gazprom / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom – jelentette be az orosz állami vállalat a Twitteren. A Hvg.hu cikke szerint a bejelentés hátterében egy elszámolási és jogi vita áll a Gazprom és az ukrán Naftogaz között. A háború dacára ugyanis az oroszok Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken küldték a gázt Európába és mindezért tranzakciós illetéket fizettek az ukrán gázszolgáltatónak. Igen ám, de nem annyit és nem olyan időközönként, mint azt az ukránok szerették volna, ezért a Naftogaz nemzetközi törvényszék elé idéztette a Gazpromot még a hónap elején.

Az orosz gázóriás viszont arra az esetre kilátásba helyezte a szállítmányok leállítását, amire az ukránok úgy nyilatkoztak, hogy folytatják az eljárást. A Gazprom bejelentésének hatására nyolc százalékpontot nőtt a földgáz jegyzésára.

Az európai piac azért is reagál érzékenyen a Gazprom lépésére, mert az ukránokkal folytatott vitás helyzet rendezéséig az Északi Áramlat 1-2 vezetékrendszereinek megsérülése miatt igencsak korlátozott lehetőségei vannak Moszkvának arra, hogy gázt szállítson Európába, még akkor is, ha történetesen akarna.

Ukrajnánk keresztül a háború kezdete óta egyre kevesebb gáz érkezett Európába, az Északi Áramlat-1 normál szállításának a negyedét sem érte el.