Leállt a zaporizzsjai atomerőmű

Leállt a zaporizzsjai atomerőmű

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lekapcsolták az energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet, közölte vasárnap a létesítményt üzemeltető ukrán Enerhoatom. A 24.hu által is idézett döntést biztonsági okokkal indokolták. Este helyreállt az erőműben az áramellátás, így biztonságosan le tudták állítani a hatodik, utolsó működő reaktort, amely az utóbbi három napban már csak az erőmű saját szükségleteit látta el, miután a létesítményt az ukrán hálózattal összekötő elektromos vezetékek az ágyúzások miatt súlyosan megrongálódtak.

Ahogy arról az MTI is írt, a környéken az utóbbi hetekben sem csillapodtak a harcok az ukrán és az orosz erők között, a felek egymást vádolták a támadásokkal, pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt közölte, hogy a tüzérségi támadások tönkretették az erőmű mellett lévő Enerhodar infrastruktúráját, és növekvő veszélyt jelentenek az atomerőműre. A zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után foglalták el, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti.