Lecsaptak a belga rendőrök a Banksy-kiállításra

Lecsaptak a belga rendőrök a Banksy-kiállításra

A Banksy Unauthorized kiállítás megnyitója Brüsszelben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eredetileg december 30-áig tartották volna nyitva a világhírű, ámde kilétét mindeddig sikeresen titkoló brit utcaművész, Banksy műveiből, vagyis annak másolataiból készült kiállítást Brüsszelben. A belga és a nemzetközi sajtó beszámolói szerint a rendőrség megjelent a tárlat helyszínén és lefoglalta mind az 58 képet és elszállította.

A kiállítás 12 napig volt nyitva, e sorok írója még láthatta a polgárpukkasztó és emiatt is nagyon népszerű bemutatót, amelyre a belépő 15 euró volt, és természetesen bőséggel lehetett pénzt költeni a kiállításhoz tartozó üzletben is. A Banksy Unauthorized (Banksy engedélye nélküli) tárlatot egy élelmiszerbolt helyén nyitották meg, az üzlet kétszáz méterrel arrébb egy újabb, nagyobb helyre költözött, a csupasz falak pedig mindenféle átalakítás nélkül kiválóan alkalmasak voltak a képek, installációk elhelyezésére.

A másolatok jól szemléltették Banksy munkásságát: látható volt legendás képe, amit pár hete egy aukción ledaráltak, a Lány léggömbbel, volt oltárképre emlékeztető Mária ábrázolás, dinamitot szorongó kis Jézussal, Lenin görkorcsolyán, bevásárlókocsikat dárdázó bennszülöttek, meleg rendőrök egy londoni telefonfülkében, és álcázva maga Banksy is megszólalt videókon, és munka közben is látható volt róla pár filmfelvétel.

[caption id="attachment_11839" align="aligncenter" width="1200"]

A Banksy Unauthorized egyik kiállított alkotása Brüsszelben[/caption]

A tárlat megrendezése körül azonban nagyon sok a kérdőjel. Ami biztos, a rendőrség azért foglalta le a képeket, mert nem voltak biztosítva. Nem kevés pénzről beszélünk: 15 millió eurónyi biztosítási díjról van szó. Sem Banksytól, sem Steve Lazaridestől, a művész korábbi ügynökétől nem volt engedélye a tárlatot szervező irodának. Ők azt mondták, hogy egy német cég szállította az egész anyagot és szavatolta a bemutató jogszerűségét és a biztosítás meglétét, nekik csak a helyszínt kellett bérelni. (Volt már egyébként Belgiumban hasonló kiállítás, Antwerpenben Lazarides szervezett egy Banksy Unauthorized-et, de oda nem jöttek a rendőrök.)

Lazarides képviseletében most ügyvédek jelentek meg a kiállítóknál, és közölték, hogy a német cégnek nem volt joga Berlinből Brüsszelbe szállítani az anyagot. Itt tartunk most, a bíróság pár hónap múlva dönt arról, kinek van igaza.

[caption id="attachment_11840" align="aligncenter" width="1200"]

A Banksy Unauthorized egyik kiállított alkotása Brüsszelben (Fotó: Arató László)[/caption]

A bizonytalan sorsú kiállításnak azonban volt egy kifejezetten látványos és egyedi hozzáadott-értéke. A bolthoz tartozó két szintes parkolót (beton monstrum a hetvenes évekből) belgiumi utcaművészeknek adták át, akik valamennyi falat, padlót, szemetest, kondenzátorszekrényt telerajzolták, lenyűgöző, vagy éppen pikírt képekkel. Őszintén, ezek az alkotások legalább akkora élményt nyújtottak, mint Banksy képei és a rendőrség sem vitte el őket...

[caption id="attachment_11837" align="aligncenter" width="1200"]

Utcaművészek alkotása Brüsszelben, a Banksy Unauthorized kiállításhoz kapcsolódva (Fotó: Arató László)[/caption]