Leghűbb szövetségesének is kellemetlen lett Orbán?

Leghűbb szövetségesének is kellemetlen lett Orbán?

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök kezet fognak belgrádi sajtótájékoztatójukon 2021. július 8-án. MTI/Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez, és ha Magyarországnak lesznek nehézségei, számíthat Szerbiára – így nyilatkozott Orbán Viktor csütörtökön Belgrádban, amikor találkozott Aleksandar Vucic szerb államfővel.

A magyar kormányfő ezután részletesen beszámolt a szerb-magyar együttműködés eredményeiről, de a jövőbeni tervekről is beszélt. Mivel Orbán Viktor rendkívül népszerű politikusnak számít Szerbiában – aki a többség szerint körömszakadtáig védi a magyar nemzeti érdekeket Brüsszelben –, a kormánypárti sajtó rendszerint óriási jelentőséget tulajdonít a magyar kormányfő látogatásainak. Csakhogy ezúttal a független és ellenzéki sajtó csapott le erre az eseményre, igaz egyáltalán nem úgy, ahogy az tetszene a két illiberális politikusnak.

A legolvasottabb ellenzéki napilap, a Danas pénteki cikkében azt vizsgálta, mennyibe fog kerülni Vucicnak és Szerbiának Orbán autokrata megítélése. A lapnak nyilatkozó Dimitrije Milic, az Új harmadik út programigazgatója elmondta: Orbán ragaszkodása ahhoz, hogy Szerbiát mihamarabb vegyék fel az Európai Unióba, nem egy különleges ajánlás az ország európai integrációjához. A magyar miniszterelnököt és pártját ugyanis egyfajta „enfant terrible-nek” tartják Brüsszelben.

„A legbefolyásosabb tagok körében Orbán egy autokratának számít egy kleptokrata rezsim élén, amely szélsőjobboldali politikát folytat és szembemegy az Európai Unió értékeivel” – hangsúlyozta a szakember, aki szerint bármennyire is hasznos, hogy a magyar kormányfő újra előveszi ezt a témát az európai politikai vitákban, „Orbán ennek a legrosszabb nagykövete”. Továbbá nehéz lenne arra számítani, hogy Szerbia esélyei az unióba való bejutáshoz növekednének, ha azt éppen egy olyan ember javasolja, akinek a jövő évi választásokon való bukásához drukkolnak Brüsszelben.

Hasonló véleményen van Nemanja Todorović Stiplija, az European Western Balkans szerkesztője is, aki szerint az Európai Néppártnak (amelynek Vucic pártja, a Szerb Haladó Párt társult tagja) reagálnia kellene erre a helyzetre, mert nekik sem tetszik Vucic Orbánnal, illetve a Kínai Kommunista Párttal való együttműködése. A szakember szerint az európai konzervatív pártcsalád azon fog dolgozni, hogy megtartsa uralkodó pozícióját, emiatt nincs szüksége arra, hogy autokrata pártokkal ápoljon kapcsolatokat.

Ugyancsak nagy hangsúlyt fektetett Orbán szerbiai látogatásának értékelésére az N1 televízió, amely szintén szakértők véleményét kérdezte arról, mennyire fizetődik ki Szerbiának, ha Orbán támogatja az uniós csatlakozását. Suzana Grubjesic, a Külpolitikai Központ szakértője szerint egy ilyen támogatás nem számít sokat, hiszen úgysem Magyarország dönt az integráció felgyorsításáról.

Osztja ezt a véleményt Vladimir Medjak, az Európai Mozgalom szakértője is, aki emlékeztetett arra, hogy ha valaki támogat minket, azt is meg kell nézni ki ő, és mekkora a súlya. Az Európai Unióban világos megosztottság van abban a tekintetben, hogy kik elkötelezettek a jogállamiság és az unió értékei iránt (ezek a nyugati és északi országok), a másik oldalon a Visegrádi Négyek állnak, Szerbia uniós tagságát viszont éppen ebből a csoportból támogatja valaki.

Az N1 televízió emellett még egy külön beszélgetős műsort is rendezett arról, hogy mennyit ér Orbán támogatása. Vesna Pusic egykori horvát külügyminiszter szerint ha Szerbiának ilyen barátai vannak, akkor már nem is kellenek neki ellenségek, mert ez a támogatás csak hátráltatja az ország európai integrációját.