Lehet-e Zelenszkij ígéreteiből valóság?

Lehet-e Zelenszkij ígéreteiből valóság?

Volodimir Zelenszkij elnöki beiktatására tart május 20-án Kijevben (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszerzi-e a mandátumok felét az elnök pártja? Amennyiben nem, mely pártokkal léphet koalícióra a Nép Szolgája? A politikai háttér megteremtésével képes lesz-e egyesíteni Ukrajnát Volodimir Zelenszkij? Hol lehet az általa vezetett Ukrajnában a kárpátaljai magyar kisebbség helye? Megannyi kérdés, amelyek megválaszolását jelentős mértékben befolyásolja a vasárnapi előre hozott parlamenti választás eredménye.

A kampány kezdetekor 50 százalék feletti eredményt is mértek Zelenszkij alakuló pártjának, mára azonban már „csak” valamivel 40 százalék felett áll a Nép Szolgája (Szluha Narodu). A Razumkov Központ friss közvélemény-kutatása szerint az elnök alá szerveződött párt népszerűsége 41,5 százalék. A trend csökkenő, ám ha csupán a pártlisták alapján osztanák szét a mandátumokat, akkor a Nép Szolgája akár egyedül is alakíthatna kormányt. A képviselői helyek fele azonban egyéni kerületekben dől el, és egy frissen alakult, meglehetősen amorf társaság számára ez igencsak komoly kihívás. Valószínűsíthető tehát, hogy a választásokat nagy fölénnyel megnyerő Nép Szolgájának koalíciós partnert kell keresnie. Méghozzá az ötszázalékos küszöböt feltehetően rajta kívül még átlépő, a Régiók Pártja romjain alakult Ellenzéki platform – Az Életért (12,5 százalék), az ismert rockzenész Szvjatoszlav Vakarcsuk vezette Hang (8,8 százalék), Petro Porosenko Európai szolidaritásra átkeresztelt formátuma (8,3 százalék) és Julija Timosenko Batykivscsinája (7 százalék) közül választhat.

Zelenszkij egyelőre csak egy jó ígéret | Magyar Hang

A Zelenszkijt tavasszal megválasztók döntő többsége a Majdan ideológiai vonalán alakult, ám megújulást, szintén az oligarchikus rendszer lebontását ígérő Hangot (Holosz) szeretnék ez esetben partnernek, Vakarcsukék markáns nyugati irányvonala azonban nem sok jót ígér a Donbasz körüli helyzet rendezésében. Zelenszkijtől pedig a választói mindenekelőtt a békét, az ország konszolidálását várják. Ezt leginkább a Moszkvával jó kapcsolatokat ápoló Viktor Medvedcsuk és Jurij Bojko fémjelezte Ellenzéki platform – Az Életért nevű formációval párban érhetné el, ez a felállás azonban a nacionalistára hangolt nyugati országrész haragját kiváltva destabilizálná a belpolitikai helyzetet. Adódik még a régi motoros Timosenkóval nekivágni a kormányzásnak, ez azonban rossz üzenet az új arcokra, változásra, az oligarchák visszaszorítására vágyó többség számára.

Már a koalíciós partner megtalálásának nehézségei is mutatják Ukrajna politikai, földrajzi, kulturális és mentális megosztottságát. Míg például az erőteljesen nyugatos erők a kampányban a Kreml bábjaként mutatták be Zelenszkijt, addig a keleti és a déli országrészben élők voksaira számítók militánsnak állították be az elnököt. S tehették, mert hivatalba lépése óta csak erősödtek a Donbasz elleni ukrán támadások. Más kérdés, hogy mindenekelőtt azért, mert az elnökválasztáson megbukott elit egyelőre nem tűnt el a hatalomból, és az elmúlt hónapokban mindent megtett annak érdekében, hogy blokkolja az államfő intézkedéseit. Ebben a helyzetben Zelenszkij elsősorban a nacionalista tábor felé tett gesztusokat. Úgy gondolta ugyanis, hogy ezzel kisebb mértékben koptatja népszerűségét. A későbbiekben azonban ezt a tétova lavírozást már nem teheti meg büntetlenül. A vele szemben felfokozott várakozások fényében ezért aztán aggasztó, hogy programjának legfeljebb körvonalai látszanak, amelyből azonban gyökeres változásokat azért semmilyen tekintetben nem lehet kiolvasni.

Hatályba lépett az ukrán nyelvtörvény | Magyar Hang

Ez a tanácstalanság, a mozgástér szűkössége határozza meg Zelenszkij viszonyulását a kisebbségekhez is. Az elmúlt hetekben az oktatási és a nyelvtörvényről nem beszélt még Kárpátaljára látogatva sem. A korábbiakkal ellentétben a hatalmi párt listájára nem került fel magyar jelölt sem, ami szintén az elnök óvatosságát mutatja e kérdésben. Ráadásul mivel képtelen volt leváltani Pavlo Klimkint, a külügyminisztérium továbbra is keményen fellépett Budapesttel szemben. Előbb a miniszter figyelmeztetett arra, hogy Magyarország a nyelvtörvényt bírálva szándékosan élezi a viszonyt Ukrajnával, majd legutóbb a tárca közleményben aggódott Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének budapesti találkozója miatt. Mint fogalmaztak, Ukrajnának joga van lépéseket tenni annak megakadályozására, hogy Magyarország beavatkozzon Ukrajna belügyeibe. Mindezek fényében, akárcsak az ukránok, a kárpátaljai magyarok is csak remélhetik, hogy Volodimir Zelenszkij bizakodásra okot adó ígéretei valósággá válnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/29. számában jelent meg, 2019. július 19-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/29. számban? Itt megnézheti!