Lehet, hogy semmi értelmük a korlátozásoknak? – Egy Nobel-díjas tudós véleménye

Lehet, hogy semmi értelmük a korlátozásoknak? – Egy Nobel-díjas tudós véleménye

Vásárlók biztonságos távolságra sorakoznak egymástól egy londoni üzlet előtt 2020. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatti korlátozások több áldozatot követelhettek, mint maga a Covid-19 betegség – idézi a Daily Mail Michael Levitt, a Stanford Egyetem kémiaprofesszorának a brit helyzet kapcsán tett provokatív állítását. 

A Nobel-díjas tudós – aki ugyan nem epidemiológus, de a járvány kezdetén elég pontosan megjósolta annak alakulását – szerint a kijárási korlátozások sokkal inkább a pánikból fakadtak, mint tudományosan megalapozott tényekből. Levitt véleménye szerint Neil Ferguson professzor – aki már lemondott tanácsadói státusáról, mert megszegte a karantént – modellje, amely alapján a brit kormány elrendelt a korlátozásokat, tíz-tizenkétszeresével becsülte túl a halálesetek számát. 

A professzor szavai összecsengenek a JP Morgan elemzésével, amely szerint a korlátozások nem változtatták meg a járvány lefolyását, viszont milliók megélhetését tették lehetetlenné. A fizikusi diplomával rendelkező Marko Kolanovics, a JP Morgan stratégája szerint tévedésen alapuló tudományos publikációkra hivatkozva vezettek be elkésett és alacsony hatékonyságú korlátozásokat, amelyek csekély eredménnyel bírtak. 

Érvelése szerint a korlátozások kivezetése óta csökkenő fertőzési ráta arra utal, hogy a vírusnak megvan a saját dinamikája, aminek valószínűleg nincs sok köze a sok esetben nem elég hatékony lezárásokkal. Érvként hozza fel, hogy Dániában az R-arány – vagyis hogy egy fertőzött hány embernek adja át a betegséget – az iskolák és a bevásárlóközpontok nyitása után is csökken, Németországban pedig az enyhítéseket követően is többnyire egy alatt maradt a mutató értéke. 

Lewitt professzor a The Telegraphnak nyilatkozva arról beszélt, hogy néhány életet ugyan a közúti balesetek számának csökkentésével megmenthettek a „középkori” korlátozások, extrém módon nőtt viszont a válások száma, a családon belüli erőszak, és az alkoholizmus. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik a vírus miatti veszélyhelyzet miatt nem kaptak megfelelő kezelést.

A professzor már két hónappal ezelőtt arról beszélt, hogy a legtöbb szakértő téves állításokat fogalmazott meg a koronavírus terjedéséről. Szerinte a kormánynak maszkviselésre kellene ösztönöznie a briteket, és a távolságtartás mellett más módszerekkel elősegíteni a mielőbbi munkába állást. 

Ezzel szemben Neil Ferguson modellje szerint akár félmillió brit áldozata is lehetett volna a járványnak, ha nem került volna sor a nagyfokú korlátozásokra. Azonban Levitt mellett más, a témával foglalkozó tudósok sem tudták igazolni Ferguson állításának igazát.