Lehet, hogy sosem derül ki, milyen állat volt a koronavírus-járvány „hiányzó láncszeme”

Lehet, hogy sosem derül ki, milyen állat volt a koronavírus-járvány „hiányzó láncszeme”

Védőmaszkot viselő utasok érkeznek a kínai Vuhan városból egy pekingi vasútállomásra 2020. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi kutatások alapján feltételezhető, hogy egy köztes faj segítségével jutott át az új koronavírus a denevérről az emberre, azt azonban egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy milyen állatról van szó, és nulladik páciens, vagyis az első emberi fertőzött, hogyan kapta el – írja a BBC.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyértelmű a természetes eredet – vagyis, hogy a vírus nem egy laboratórium terméke –, több tudós figyelmeztet azonban, hogy a kiindulópontot talán sosem sikerül majd megtalálni. Elképzelhető tehát, hogy örökre titok marad, ki és honnan kapta el először a betegséget. Abban azonban szinte minden kutató egyetért, hogy mindenekelőtt a vadvilággal való kapcsolat tehető felelőssé a járványért. A Kínában népszerű élőállatpiacok miatt több vírus szabadult már el, és a tudósok szerint ezúttal is a vadállatok kereskedelme miatt kerülhetett át a kórokozó az emberi szervezetbe.

Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírus-szakértője a BBC rádióműsorában hangsúlyozta, a kutatók régóta készültek valami hasonlóra, „a kérdés nem az volt, hogy kitör-e egy járvány, hanem az, hogy mikor”. Andrew Cunningham, a Londoni Zoológiai Társaság tagja elmondta, a mostani vírushoz hasonlót több alkalommal is megfigyeltek az elmúlt évtizedekben, az emberi tevékenység hatására jelentősen megnőtt az állatról emberre terjedő fertőzések kockázata.

Döbbenet: van, ahol a járvány miatt esznek több kutya- és macskahúst | Magyar Hang

Hiába a világot térdre kényszerítő koronavírus-járvány, egyes ázsiai országokban úgy gondolják, hogy a kutya- és macskahús evése kifejezetten jó a vírus ellen, mert „melegíti" a szervezetet. Vietnámban és Kambodzsában egyenesen orvosok javasolják ezt, és azt állítják, hogy véd a hideg időtől, megkönnyíti a műtét utáni felépülést, sőt, gyógyítja az asztmás betegségeket - írja az Independent brit lap.

Az állati eredetű vírusok akkor tudják az embert is megfertőzni, ha „dekódolják” az emberi sejtszerkezetet, és a sejtbe bejutva reprodukálják magukat. Az új koronavírus S-fehérjének egy alegysége az emberi sejtek felszínén levő ACE-2 receptorhoz kapcsolódva jut be a sejtbe, és kezdi meg sokszorosító hadműveletét. És mivel ezt nagyon hatékonyan végzi, lényegesen jobban fertőz, mint elődei.

A BBC cikke megjegyezi, bár az állati eredet bizonyított, a hírhedt vuhani állatpiacon nem találták nyomát a vírusnak. – Elképzelhető, hogy a kórokozó máshonnan származik, és csak véletlenül került olyanok szervezetébe, akik kapcsolatba hozhatók az állatpiaccal – James Wood a Cambridge-i Egyetem professzora. – De tekintve, hogy ez egy állati eredetű vírus, adta magát a piaci eredet – tette hozzá Wood, aki rámutatott, ezek a piacok remek lehetőséget biztosítanak a kórokozóknak ahhoz, hogy az embereket is megfertőzzék.

James Wood emlékeztetett, hogy a 2003-as járványért felelős SARS-vírus a cibetmacskák közvetítésével jutott el az emberhez. A jelenlegi járvány közvetítőállata azonban továbbra is rejtély. A kutatók korábban a tobzoskát, a nyércet, a vadászgörényt és egy teknősfajt is gyanúba kevertek, azonban egyik esetben sem lehetett egyértelműen bebizonyítani a bűnösséget. Ami egyértelmű tanulságként szolgál, az az élőállat-piacok működésének veszélye – hívta fel a figyelmet a cambridge-i professzor.

Ürge-Vorsatz Diána: Rövid időn belül újabb járványokra számíthatunk | Magyar Hang

– Számon kezdeményezés indult az elmúlt években, hogy betiltsák ezeket a piacokat, ám a hatóságoknak annyit sikerült elérniük, hogy a rossz körülmények között élőket megbírságolták, és az állatkereskedelmet a föld alá száműzték, ahol már nyomon sem lehet követni az eseményeket – fogalmazott James Wood. A WHO nemrégiben felszólította Kínát, hogy vezessen be szigorúbb szabályozást az állatpiacok működésére, Wood azonban ismét figyelmeztet, egy európai irodából lehetetlen elérni, hogy a fertőzésveszélyes helyek beszüntessék működésüket. A kórokozók elterjedését csak lokális felügyelettel lehet megakadályozni, az együttműködésnek azonban globálisnak kell lennie – tette hozzá Maria Van Kerkhove.

A globális együttműködés sikere egyelőre azonban erősen kérdéses, hiszen a járvány kapcsán kibontakozó diplomáciai háborúban a felek inkább vádaskodnak. Kínát számos kritika érte amiatt, mert elhallgatták a vírus nyilvánvaló terjedését, az ázsiai ország pedig egyre gyakrabban vonja kétségbe a járvány kiindulási helyét, és arra hivatkozik, hogy időben figyelmezették a világot a veszélyre, ám a kormányok nem kezelték olyan jól a helyzetet, mint ők.

Az Egyesült Államok időközben a kórokozó természetes eredetét is megkérdőjelezi, bár azt amerikai kutatók is megerősítették korábban, hogy a vírus nem előállított „termék”, Mike Pompeo külügyminiszter vasárnap mégis arról beszélt, hogy „több jelentős bizonyíték” van arra, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból ered.