Lemondanák az ezer főnél nagyobb rendezvényeket Németországban

Lemondanák az ezer főnél nagyobb rendezvényeket Németországban

Beteggel érkeznek mentősök a Düsseldorfi Egyetemi Kórház fertőző osztályára 2020. február 26-án, amikor megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Észak-Rajna-Vesztfália német tartományban (Fotó: MTI/AP/DPA/Guido Kirchner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlatos lemondani az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényeket Németországban – mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere egy vasárnapi nyilatkozatában.

Jens Spahn kiemelte: „nyomatékosan bátorítja” a döntéshozókat, hogy egyelőre ne engedjék az ilyen rendezvények megtartását. Mint mondta, eddig nem történt elég erőfeszítés a vírus terjedésének feltartóztatására, ezen pedig „a dinamikusan változó helyzetre tekintettel gyorsan változtatni kell”. Aláhúzta, hogy a rendezvények lemondása komoly következményekkel jár, de az egészség a gazdasági, pénzügyi érdekeknél előbbre való. Hozzátette, hogy a következő napokban elkezdődnek az egyeztetések arról, hogy miként lehet enyhíteni a rendezvények elmaradásából fakadó pénzügyi, gazdasági károkat.

Németországban a járványügyi védekezés tartományi feladat, a szövetségi kormány így csak ajánlásokat tehet és összehangolhatja az erőfeszítéseket.

A miniszter hangsúlyozta: a legfőbb cél a járvány megfékezése, mert minél lassabban terjed a vírus, annál jobban megbirkózik vele az egészségügyi rendszer. Ezért mindenkinek végig kell gondolnia, „mi az, ami annyira fontos, hogy a következő két-három hónapban nem lehet nélkülözni, legyen az egy szórakozóhely meglátogatása, egy családi körben megünnepelt születésnap vagy egyesületi ülés”. „Bízom benne, hogy a polgárok okos döntéseket hoznak” – fogalmazott Jens Spahn, kiemelve, hogy az elővigyázatosság főleg az idősek és krónikus betegek védelmét szolgálja.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, vasárnap délutáni összesítése szerint 902 embernél mutatták ki az új koronavírust. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon. A járványnak eddig egy német állampolgárságú halálos áldozata van, a 60 éves férfi Egyiptomban hunyt el vasárnap, a helyi egészségügyi minisztérium közleménye szerint egy hete érkezett az országba.

Németországban a védekezés eddig nem járt komolyabb korlátozásokkal. Lemondtak ugyan több tömegrendezvény – például a Lipcsei Könyvvásárt –, de a mindennapi élet nem változott meg számottevően.

Koronavírus: látogatási tilalom jöhet az összes kórházban és idősotthonban | Magyar Hang

Mint arról a Magyar Hang beszámolt, Romániában vasárnap jelentették be, hogy azonnali hatállyal március végéig betiltották az ezerfősnél nagyobb tömegrendezvényeket függetlenül attól, hogy azokat szabad téren vagy teremben tartották volna, és magán- vagy állami szervezésűek. Az ezerfősnél kisebb tömegrendezvények esetében a helyi hatóságok illetékesek a döntésben.

Szintén vasárnap jelentették be, hogy Olaszországban 16 millió embert helyeznek vesztegzár alá. Bezárják többek közt az edzőtermeket, az uszodákat, a múzeumokat és a síkközpontokat, elhalasztják a karantén idejére tervezett temetéseket és esküvőket.

Magyarországon egyelőre nem vezettek be korlátozást a tömegrendezvényekre, de az operatív törzs ajánlása alapján a kormány lemondta a március 15-i központi ünnepséget. Ezt követően Budapest önkormányzata és az ellenzéki pártok, valamint a Nemzeti alaptanterv elleni tüntetés szervezői is bejelentették: nem tartják meg saját rendezvényüket.