Lemondott a moldáv kormány, miután egy orosz rakéta megsértette az ország légterét

Lemondott a moldáv kormány, miután egy orosz rakéta megsértette az ország légterét

Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök bejelenti kormánya lemondását egy chisinaui sajtóértekezleten 2023. február 10-én. A Cselekvés és Szolidaritás Pártját (PAS) vezető Gavrilita 2021 augusztusában lépett hivatalba. (MTI/AP/Aurel Obreja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken bejelentette lemondását a moldáv kormány. Natalia Gavrilita kormánya 2021 augusztusában lépett hatalomra a miniszterelnök pártjának választási győzelme után. A Cselekvés és Szolidaritás Pártja legfőbb kampányígérete az ország megtisztítása volt a korrupciótól.

Az Európa egyik legszegényebb országának számító Moldova súlyos gazdasági gondokkal küzd, magas az infláció, ami miatt nemrég utcai tüntetések is voltak – írja az MTI.

Az ország helyzetét tovább rontja az, hogy fosszilis tüzelőanyagok terén Oroszországtól, elektromos hálózat terén pedig Ukrajnától függenek. Az ukrán energetikai infrastruktúra ellen korábban intézett orosz támadások következtében Moldovában is rendre áramkimaradásokkal kellett megbirkóznia a lakosságnak.

A Reuters szerint Gavrilita ezekkel a szavakkal búcsúzott sajtótájékoztatóján: „Hiszek a moldovai népben. Hiszek Moldovában. Hiszem, hogy képesek leszünk túljutni minden nehézségen és kihíváson.”

Ugyanakkor a lemondás közvetlenül azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztette Maia Sandu moldáv elnöknőt, hogy Moszkva Moldova bekebelezésére készül – emlékeztet a Telex. Ráadásul pénteken egy Fekete-tengerről kilőtt orosz cirkálórakéta megsértette az ország illetve Románia légterét is.