Lemondott az olasz miniszterelnök

Lemondott az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte (Fotó: Flickr.com/Plenary session)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd délután bejelentette, hogy a tavaly óta tartó koalíciós kormányzás véget ért, és este benyújtja lemondását az államfőnek.

A római parlament felsőházában elmondott beszédében Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

Salvini a csúcsra tör, de nagyot bukhat | Magyar Hang

Elérkezettnek látja az időt Matteo Salvini arra, hogy teljesen átvegye az irányítást Olaszországban. Miután Silvio Berlusconi Forza Italiája végképp marginalizálódott, a baloldal csak most kezd magához térni, és folyamatosan veszít népszerűségéből a kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) is, a Lega - a szélsőjobboldali Olasz Testvériséggel együttműködve - abszolút többséget szerezhet a parlamentben.

A MTI beszámolója szerint egyórás felszólalásában Conte majdnem végig a Salvini vezette Liga döntését bírálta. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előre hozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes érdekeit és saját pártját helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség. Conte szerint a Liga beszennyezte az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány tizennégy hónapon át tartó munkáját.

Conte bejelentése szerint tehát még ma találkozik az olasz államfővel, Sergio Mattarellával,hogy hivatalosan is benyújtsa lemondását. Mattarella szerdától konzultál a parlamenti pártokkal, hogy kiderítse: a tavaly felállt parlament munkája folytatható-e, vagy előre hozott választásokat kell kiírni.