Lemondott Trump nemzetbiztonsági embere

Lemondott Trump nemzetbiztonsági embere

Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium naplementekor, 2020. november 30-án. MTI/EPA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott hivataláról Donald Trump nemzetbiztonságitanácsadó-helyettese, Matthew Pottinger – derült ki a CNN cikkéből. A tengerészgyalogság tisztje 2019 szeptembere óta töltötte be ezt a pozíciót, és a Capitoliumban történt zavargások miatt döntött úgy, hogy szerda délután benyújtja lemondását. Pottinger arról beszélt a nyilvánosság előtt, nagyon keveset kellett gondolkodnia elhatározása előtt.

A négy ember halálához vezető ostrom után több más vezető politikus, szakértő is fontolgatja a távozását. Így tesz a hírek szerint az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Robert O'Brien is, ahogy Chris Liddell kabinetfőnök-helyettes szintén.

O'Brien előzőleg már kénytelen volt szembeszegülni Trumppal, amikor az elnök Mike Pence-t próbálta rávenni akarata teljesítésére. A korábban még kevésbé ellenálló alelnök azonban nem volt erre hajlandó, és élesen elítélte a törvényhozás épületébe betörő Trump-hívőket. O'Brien szerint Pence épp olyan rendkívüli bátorságról tett tanúbizonyságot, mint egykori kongresszusi képviselőként 2001. szeptember 11-én.

Szerda délután benyújtotta lemondását a Melania Trump stábjában dolgozó, korábban kommunikációs igazgatói pozíciót ellátó Stephanie Grishem is. Szintén így tett a Fehér Házban dolgozó Anna Cristina „Rickie” Niceta. Ő titkárként szervezte eddig az intézményben rendezett eseményeket, 2017 februárja óta volt hivatalban. A szintén a Fehér Házban dolgozó Sarah Matthews is lemondott szerda este. Mint kifejtette, megtiszteltetés volt a munkát ellátni, de mélyen felkavarták a történtek, és szerinte békés átmenetre lenne szükség.

A zavargások kirobbantásáért elsődleges felelősséggel tartozó elnököt élesen elítélte Mitt Romney republikánus politikus, és az összes életben lévő korábbi elnök, tehát Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton és Jimmy Carter is. Trumpnak két hete maradt hivatalából, de többen a 25-ös alkotmánykiegészítés segítségével mozdítanák el azonnal az elnöki székből.