Lengyel bányarobbanás: fel kellett függeszteni a mentőakciót

Lengyel bányarobbanás: fel kellett függeszteni a mentőakciót

Képünk csak illusztráció! Mentőautó és -helikopter a lengyel állami tulajdonú KGHM rézbányatársaság Rudna bányájánál az alsó-sziléziai Polkowicében 2019. január 29-én.
(MTI/PAP/Aleksander Kozminski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb metánrobbanások történtek a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) pnióweki bányájában, a Lengyelország déli részén fekvő Sziléziában, s emiatt felfüggesztették a korábbi szerencsétlenség után a tárna mélyén rekedt hét ember mentését – közölte pénteken a vállalat igazgatója.

A szerdán 1000 méteres mélységben történt első robbanások után két bányász maradt a föld alatt, majd egy újabb robbanás miatt az őket kereső öt mentő is a föld alatt rekedt.

Az azóta kisebb szünetekkel folytatódó mentőakció során kiegészítő szellőzőrendszert építettek a tárnában egy újabb metánrobbanás megelőzése érdekében, és fokozatosan megközelítették a szerencsétlenség feltételezett helyszínét.

Péntek délelőtti sajtóértekezletén Tomasz Cudny, a JSW igazgatója közölte: csütörtök este óta hét újabb robbanás történt a bányában, emiatt a mentést felfüggesztik, a tárna érintett területét elszigetelik.

Az erről szóló döntést Cudny nagyon nehéznek nevezte. Elmondta: a mentőakció folytatása jelenleg lehetetlen a bánya érintett térségében fennálló körülmények miatt. Közölte azt is, hogy a föld alatt maradt hét emberrel nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A szerdai bányaszerencsétlenség miatt eddig öt ember halt meg, húsz sérültet kórházba vittek, közülük hat állapota továbbra is kritikus. A csütörtök éjjeli robbanások következtében 9 további mentő sérült meg, közülük négyen súlyosan.

(MTI)