Lengyel elnök: Orbán politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak

Lengyel elnök: Orbán politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak

Andrzej Duda lengyel elnök Odrzywolban helyi lakosokkal találkozva, 2020. július 13-án (Fotó: Reuters/Gazeta)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehezen értem a helyzetet. A politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak – mondta Andrzej Duda lengyel államfő a TVN24 csatornának adott interjújában Magyarországról Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán. Hozzátette: Orbán „nehéz helyzetben van”, mert eredetileg nem ő tette függővé az országot teljesen Oroszországtól, ami a gáz- és áramellátást illeti, mert van egy orosz atomerőmű Magyarországon, aminek bővítésére egyébként Orbánék néhány éve az oroszokkal kötöttek szerződést. (Cikkünkben eredetileg a Hvg.hu-t szemlézve, egy félrefordítás miatt az szerepelt, hogy Orbán tette függővé az országot az orosz energiától, de később megjelent a beszélgetés leirata, amiből kiderült a pontos idézet – a szerk.)

Pénteken Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Orbán régi szövetségese is bírálta a magyar kormány háborúval kapcsolatos viselkedését. A Reuters szerint, amikor pénteken arról kérdezték a lengyel közrádióban, hogy mit gondol Orbán Viktor Oroszországot illető óvatoskodó magatartásáról, így válaszolt: „Ha azt kérdezi, hogy boldog vagyok-e tőle, akkor nem, de megvárom a választást, meglátjuk a választás után.”

Az elmúlt hetekben több minden is arra utalt, hogy a korábban nagyon szoros szövetség megbomlott, amely a magyar és a lengyel kormány között eddig fennált. A magyar lengyel barátság napja kapcsán tervezett lengyelországi eseményeket és Áder János köztársasági elnök meghívását is elmondták (hivatalosan a háborúra hivatkozva).

Mitrovits Miklós polonista a 24.hu-nak nyilatkozott arról, Magyarország nem hajlandó tudomásul venni, amit a lengyelek már látnak: Oroszország kész nyugat felé terjeszkedni. 

Artur Balázs, Magyarország nemrég lemondott tiszteletbeli lengyelországi konzulja pedig a Válasz Online-nak adott interjúban így fogalamzott. .Amikor Oroszország rárontott a független Ukrajnára, teljesen más helyzettel kellett szembesülnünk – egy olyan helyzettel, amely romba döntheti a kialakult világrendet és fenyegeti Európa békéjét. Ebben az ügyben bármilyen rés az európai egységen Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető. (…) Attól tartok, hogy Orbán Viktor – azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal – a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremti meg” – mondta.