Lengyel elnök: „Valószínű”, hogy az ukrán légvédelem okozta a robbanást

Lengyel elnök: „Valószínű”, hogy az ukrán légvédelem okozta a robbanást

Andrzej Duda lengyel elnök varsói sajtóértekezlete a 2022. november 16-ára virradó éjszaka (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nagyon valószínű”, hogy a kedden késő este egy lengyel faluban történt rakétarobbanást az ukrán légvédelem okozta – erről beszélt Andrzej Duda lengyel elnök szerdai sajtótájékoztatóján. A BBC beszámolója szerint azt fejtette ki, hogy Ukrajna megpróbált védekezni az orosz csapások sorozata ellen. Szavai szerint nincs okuk feltételezni, hogy szándékos támadás történt. Lengyelország elnöke elmondta még, hogy az előzetes helyszíni vizsgálat arra utal, hogy a kelet-lengyelországi Przewodówban nem „hagyományos robbanás” történt, inkább a maradék lőszer gyulladhatott fel a rakéta lezuhanásakor. A helyszínen továbbra is lengyel és amerikai nyomozók dolgoznak – erősítette meg. Andrzej Duda nyugalomra szólította fel a helyi lakosokat annak kapcsán, hogy Lengyelország keleti határa térségében jelenleg fokozott a katonai repülőgépek és a fegyveres erők aktivitása.

Mateusz Morawiecki a közös sajtóértekezleten közölte: a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy az ukrajnai orosz támadásban „az egyik rakétát valóban nagyon szerencsétlen módon lőtték ki”, Lengyelország területére csapódott be anélkül, hogy az valamelyik fél szándéka lett volna. A bizonyítékok többsége alapján elmondható, hogy a NATO alapszerződése 4. cikkelye szerinti eljárás „ezúttal nem lesz szükséges” – közölte Morawiecki. Ez a jogi eszköz azonban továbbra is rendelkezésre áll – fűzte hozzá.

Nincs arra utaló jel, hogy a keddi kelet-lengyelországi robbanás szándékos támadás eredménye lenne, és arra sem, hogy Oroszország katonai offenzívát indítana a NATO ellen – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-tagállamok nagykövetei részvételével tartott rendkívüli tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Elmondta: a robbanást valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta okozta. „Ez nem Ukrajna hibája volt, Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja az Ukrajna elleni illegális háborúját” – hangsúlyozta a főtitkár.

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter Twitter-üzenetében nem sokkal korábban már ugyanerről írt, bejegyzése szerint ugyanis rendelkezésre álló információk alapján orosz rakéták darabjait és egy ukrán elfogó rakéta maradványait találták meg Lengyelországban.

Lapunk is beszámolt róla, hogy kedden újabb csapásokat mértek az oroszok Ukrajnára, a lengyel média pedig kedden este számolt be róla, hogy orosz rakéták csapódtak be a NATO-tag Lengyelországban az ukrán határtól néhány kilométerre, két embert meghalt. Már este felmerült annak a lehetősége is, hogy egy ukránok által lelőtt orosz rakéta maradványai lehettek.

Az eseményekről folyamatosan beszámolunk, cikkünket ITT olvashatja el!

Címkék: Andrzej Duda