Lengyel kormányfő: Ukrajna nemcsak önmagáért, hanem egész Európa nevében, a mi szabadságunkért harcol

Lengyel kormányfő: Ukrajna nemcsak önmagáért, hanem egész Európa nevében, a mi szabadságunkért harcol

Mateusz Morawiecki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország és más kelet-közép-európai országok a humanitárius segítségnyújtás legnagyobb terhét vállalják az ukrajnai háború idején – hangsúlyozta a Facebook közösségi oldalán hétfőn közzétett videóüzenetében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A felvételen Morawiecki arra szólította fel az Európai Unió (EU) vezetőit és lakóit, hogy segítsenek az Ukrajnából menekülőkön, és állítsák le a háborút.

Aláhúzta: Európa az ukrajnai háború miatt a második világháború óta legnagyobb menekültválsággal szembesül. Kiemelte a rendszerszintű megoldások szükségességét, amelyeket – mint hangsúlyozta – Lengyelország már foganatosít.

Felidézte: a lengyel kormány hétfőn jóváhagyta az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét. „A Vlagyimir Putyin (orosz elnök) elől menekülők száma” növekedni fog – mondta. „Lengyelország és Kelet-Közép-Európa más országai ma a humanitárius segítségnyújtás legnagyobb terhét vállalják” – fogalmazott.

Ukrajna ma „nemcsak önmagáért, hanem egész Európa nevében, a mi szabadságunkért, a mi jövőnkért harcol” – hangoztatta. Az EU összes vezetőjét és lakosát felszólítva kijelentette: „Ez közös ügyünk, közös felelősségünk”, az európai közösségnek együttesen kell segítséget nyújtania a háborús menekülteknek. „Lengyelország és az Ukrajnával határos többi ország már megtették ezt a lépést” – fűzte hozzá.

Az uniós szinten elfogadandó, a válságot intézményes szinten megoldó döntések "erkölcsi próbatétel" elé állítják Európát - nyomatékosította Morawiecki. Úgy látta: eljött az ideje, amikor Európának "bizonyítania kell, hogy a béke és a szabadság kontinense", hogy meg tudja védeni ezeket az értékeket. „Állítsuk le a háborút, mentsük meg a védteleneket” – zárta le videóüzenetét Morawiecki.

Lengyelországba a háború kitörése óta, hétfő délelőtt 11 óráig 1 millió 85 ezren érkeztek Ukrajnából.

Múlt heti bejelentés szerint az EU 500 millió eurót szán a humanitárius segélyek fedezésére. Sztella Kiriakídisz, az EU egészségügyi biztosa hétfői lengyelországi sajtóértekezletén közölte: az EU több mint tízezer kórházi férőhelyet biztosít tagállamaiban a sürgős orvosi ellátásra szoruló ukrajnai menekültek számára – írja az MTI.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!