Lengyel miniszterhelyettes: Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása

Lengyel miniszterhelyettes: Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az Európai Bizottság (EB) mesterkélt érvekkel támasztja alá a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását Magyarországgal szemben, Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása - jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes egy kedden megjelent interjúban.

Wawrzyk a PAP hírügynökségnek nyilatkozott az EB javaslatáról, mely szerint fel kell függeszteni a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részének kifizetését az uniós forrásokkal való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt. A PAP hírügynökség kérdésére, hogy szerinte ezek az aggályok megalapozottak-e, Wawrzyk elmondta: a javaslat mögött „biztosan nem az EB által leírt okok állnak”, hiszen a brüsszeli testület nem indít hasonló eljárásokat más tagállamokkal szemben, amelyekben az EB jelentései szerint is valóban komoly korrupciós problémák kísérik az uniós pénzek felhasználását. – Vagyis látjuk, hogy amolyan mesterkélt érvekkel van dolgunk – jegyezte meg a lengyel diplomata.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy valójában mi a célja az EB-nek, Wawrzyk leszögezte: „hasonlóan mint a Lengyelországgal szembeni lépések esetében, céljuk a magyar kormány leváltása”. Kifejtette: a bizottságnak  „bizonyos kormányok nincsenek ínyére, mert nem osztják az úgynevezett európai főáramlat nézeteit”.

A testület ezért „különféle jogi trükköket alkalmaz” ezeknek a kormányoknak a leváltására törekedve – mondta Wawrzyk, hozzátéve: „ez az eljárás viszont eddig gyakorlatilag eredménytelen volt”. Arra a kérdésre, hogy Magyarország valóban elveszíti-e az uniós forrásokat, a miniszterhelyettes azt mondta: az EB biztosan törekedni fog arra, hogy elrettentő példát statuáljon azon kormányok felé, amelyek nem követik az ő politikai irányvonalát.
Az ilyen megoldásokat viszont Lengyelország „biztosan nem támogathatja” – hangsúlyozta Wawrzyk.

Vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is nyomatékosan kijelentette: Lengyelország határozottan ellenezni fogja, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól.

(MTI)