Lengyel miniszterhelyettes: Orbán Viktor hibát követ el

Lengyel miniszterhelyettes: Orbán Viktor hibát követ el

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfõ a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor hibát követ el az Ukrajnát és Oroszországot érintő politikájával – mondta Marcin Przydacz, a lengyel védelmi minisztérium miniszterhelyettese a TVN24 lengyel csatorna vendégeként hétfő reggel a Gazeta Wyborcza szerint.

A lengyel miniszterhelyettes szerint a magyar kormány „rövidlátó” politikát folytat, és ez talán összefügg a választási kampánnyal is. Arról is beszélt, hogy ők Lengyelországban máshogy állnak az oroszokhoz, de Ukrajna irányába is másfajta politikát képviselnek. Hozzátette: mindenben ugyanakkor nem kell egyetérteni az EU-s partnerekkel és szövetségesekkel. „Néha vitáink vannak Németországgal is, és ebben az esetben Magyarországgal is” – mondta a HVG szerint.

Nem ez az első, az eddig Orbán Viktor szoros szövetségesének számító lengyel kormánytól érkező bírálat az elmúlt napokból.

Andrzej Duda lengyel államfő a TVN24 csatornának adott interjújában például arról beszélt,„nehezen értem Orbán Viktor hozzáállását az ukrajnai háborúhoz, ahol emberek ezrei halnak meg”, és ez a politikai sokba fog kerülni Magyarországnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy Orbán „nehéz helyzetben van”, mert eredetileg nem ő tette függővé az országot teljesen Oroszországtól.

Pénteken Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Orbán régi szövetségese is bírálta a magyar kormány háborúval kapcsolatos viselkedését. A Reuters szerint, amikor pénteken arról kérdezték a lengyel közrádióban, hogy mit gondol Orbán Viktor Oroszországot illető óvatoskodó magatartásáról, így válaszolt: „Ha azt kérdezi, hogy boldog vagyok-e tőle, akkor nem, de megvárom a választást, meglátjuk a választás után.”

Az elmúlt hetekben több minden is arra utalt, hogy a korábban nagyon szoros szövetség megbomlott, amely a magyar és a lengyel kormány között eddig fennált. A magyar lengyel barátság napja kapcsán tervezett lengyelországi eseményeket és Áder János köztársasági elnök meghívását is lemondták (hivatalosan a háborúra hivatkozva).

Mitrovits Miklós polonista a 24.hu-nak nyilatkozott arról, Magyarország nem hajlandó tudomásul venni, amit a lengyelek már látnak: Oroszország kész nyugat felé terjeszkedni. 

Artur Balázs, Magyarország nemrég lemondott tiszteletbeli lengyelországi konzulja pedig a Válasz Online-nak adott interjúban így fogalmazott: „Amikor Oroszország rárontott a független Ukrajnára, teljesen más helyzettel kellett szembesülnünk – egy olyan helyzettel, amely romba döntheti a kialakult világrendet és fenyegeti Európa békéjét. Ebben az ügyben bármilyen rés az európai egységen Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető. (…) Attól tartok, hogy Orbán Viktor – azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal – a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremti meg” – mondta.