Biden: Putyin háborús bűnös – Elutasítja a NATO a repüléstilalmi zóna bevezetését – találatot kapott Mariupol színháza; a háború percről percre

Biden: Putyin háborús bűnös – Elutasítja a NATO a repüléstilalmi zóna bevezetését – találatot kapott Mariupol színháza; a háború percről percre

Mentőautó egy néptelen utcán Kijev belvárosában 2022. március 16-án. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Frissítsék cikkünket az újabb bejegyzések eléréséhez!

• Az amerikai elnök újságírók előtt háborús bűnösnek nevezte Putyint. A Kreml tiltakozik
• Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékben biztosít fegyvereket Ukrajnának
• Bombatámadás érte a mariupoli színházat, ahol több mint ezren kerestek menedéket
• 12 emeletes lakóházat lőttek az oroszok az ukrán fővárosban
• Kijevben tárgyalt Zelenszkij elnökkel a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő
• Kijev központja és a külvárosok nagy része egyelőre elérhetetlen az orosz csapatok számára
• Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint van esély a kompromisszumra
• Volodimir Zelenszkij szerint már reálisabbak a tárgyalási álláspontok
• Oroszország szankciókat vetett ki Joe Biden amerikai elnökre és több washingtoni kormánytagra
• Ukrán közlés szerint elfoglaltak az oroszok egy mariupoli kórházat
• Elutasítja a NATO a repüléstilalmi zóna bevezetését
• Keddi közvetítésünket itt találják.

22:50 Az előrejelzések szerint akár a 900 ezret is elérheti az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülők száma, mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. A háború kitörésekor egy Orbán mögött felvillanó térképről az látszott, hogy akkor még 600 ezer menekülttel számoltak. Bakondi György közlése szerint szerda délig több mint 432 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. (MTI)

22:38 A mariupoli városi tanács Telegram-csatornáján megjelent bejegyzés szerint szerdán tizenegyezer ember hagyta el a várost Zaporizzsja felé, írja a CNN. Azokat, akik saját autóikkal el tudtak jutni Berdjanszkig, de nem tudtak tovább haladni, tizenöt busszal szállították tovább. A buszokat ortodox papok kísérték. Estére több mint 6400-an el is érték az úti céljukat, köztük 2000 gyerekkel. – A Mariupolba segélyszállítmányokat szállító humanitárius konvojt és a lakosok evakuálására szolgáló üres buszokat továbbra is az orosz erők blokkolják – közölték tisztviselők.

22:12 A Maxar Technologies március 14-én készült műhold-felvételei szerint a „gyerekek” szót írták a mariupoli Dráma Színház előtti és mögötti járdákra – közölte a The Guardian és a CNN.

21:44 Az orosz erők továbbra is „általában megtorpannak” Kijev közelében – mondta szerdán újságíróknak egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő, aki szerint az ukrán fővárostól keletre fekvő csapatok még mindig körülbelül 30 kilométerre vannak a központtól. Az ukránok továbbra is uralják Kijev Brovary nevű elővárosát. A Kijevtől északra fekvő Csernyihiv továbbra is elszigetelt, de az Egyesült Államok információi szerint az ukránok megpróbálnak némi sikerrel kommunikációs vonalakat igyekeznek létesíteni. A tisztviselő szerint nem történt „látható előrelépés Harkivban vagy környékén sem az orosz erők részéről. Mariupolt továbbra is elszigetelt, míg Mikolajovban az ukránok védik a várost.

21:17 „Elfogadhatatlannak” és „megbocsáthatatlan retorikának” nevezte a Kerml szóvivője, hogy az Egyesült Államok elnöke háborús bűnösnek nevezte Putyint – idézte az orosz TASZSZ hírügynökség beszámolóját a The Guardian.

21:00 A Nyugat megpróbálja meggyengíteni Oroszországot, és ebben „nemzetárulók” segítik, akik „mentálisan” az országukon kívül vannak, az oroszok azonban meg tudják különböztetni a hazafiakat az árulóktól, és a nép tőlük való „megtisztulása” segít az állam megerősödésében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai gazdasági videókonferencián. Putyin a Rosszija 24 televízióban sugárzott beszédében azt hangoztatta, hogy az úgynevezett kollektív Nyugat „képmutató beszédei és jelenlegi cselekedetei” mögött „ellenséges geopolitikai célok” húzódnak meg, mert a Nyugatnak nincs szüksége erős Oroszországra. Emlékeztetett arra, hogy a nyugati országok „támogatták a szeparatizmust, a terrorizmust, bátorították a terroristákat és banditákat az Észak-Kaukázusban”.

 

20:52 Biden kijelentése, miszerint Putyint háborús bűnősnek tartja, az amerikai adminisztráció korábbi álláspontjához képest elmozdulást jelent – jegyzi meg kommentárjában a CNN. Mint a portál emlékeztet, az Egyesült Államok tisztségviselői korábban nem állították, hogy háborús bűnöket követnek el az orosz erők Ukrajnában, mivel még folyamatban van az ezzel kapcsolatos vizsgálat. Ugyanakkor azt egyértelműen kijelentették, hogy a civilek szándékos célba vétele háborús bűncselekménynek minősül. A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki Biden kijelentéséhez hozzáfűzte: „az elnök megjegyzései magukért beszélnek", Biden „szívből beszél”.
Psaki az amerikai Külügyminisztérium háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálata kapcsán elmondta, az egy jog folyamat, amely továbbra is zajlik. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez a vizsgálat megállapított-e háborús bűnt, Psaki Bidenre utalva azt mondta: „egy közvetlen kérdésre válaszolt, a televízióban látottakra reagált. – Mindannyian láttunk már barbár tetteket, egy külföldi diktátor szörnyű cselekedeteit, amelyekkel civilek életét fenyegeti és oltja ki. Mindez hatással van a kórházakra, a várandós nőkre, az újságírókra, és mindenkire. Úgy gondolom, hogy [Biden] egy közvetlen kérdésre válaszolt – fejtette ki a szóvivő.

20:15 Joe Biden háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint – jelentette a Reuters. A beszámoló szerint az amerikai elnök a Fehér Házban újságírók előtt beszélt a konfliktusról. A The Guardian emlékeztetett: Biden és a Fehér Ház mindeddig kerülte kerülte a kifejezést Putyinra.

19:47 Joe Biden elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékben biztosít fegyvereket Ukrajna részére közölte a BBC. Szavai szerint a támogatás arról szól, „hogy Ukrajnánan soha ne tudjon győzni Putyin”. A támogatás keretében az Egyesült Államok drónokat, 800 légvédelmi fegyvert és 9000 páncélelhárító rendszert, valamint puskákat, gránátvetőket és 20 millió lőszert adományoz Ukrajnának. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy véget vessünk ennek a tragikus, szükségtelen háborúnak – fejtette ki Joe Biden.

19:36 Ismét az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna bevezetését sürgette Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államok Kongresszusához intézett beszédében, közép-európai idős szerint szerda este. Az ukrán elnök köszönetet mondott Joe Bidennek az USA által nyújtott eddigi segítségért, egyben jelezte igényét olyan vadászrepülőgépekre, amelyeket az ukránok saját maguk védelmére használhatnak. A CNN által idézett kongresszusi beszédben egy rövid videó is szerepelt, amely megrázó jeleneteket tartalmazott a háború sújtotta országból, grafikusan ábrázolva az orosz invázió brutalitását. – A ti nagyszerű történelmetekben vannak olyan események, amelyek lehetővé teszik, hogy megértsétek az ukránokat, megértsetek minket most, amikor szükségünk van rátok. Emlékezzetek Pearl Harborra, 1941. december 7-i szörnyű reggelre, amikor az ég fekete volt a támadó repülőgépektől. Ne feledjétek szeptember 11-ét, ezt a szörnyű napot 2001-ben, amikor a gonosz megpróbálta csataterekké varázsolni az Egyesült Államok városait, amikor ártatlan embereket támadtak meg a levegőből, ahonnan senki más nem számított rá, és a pusztítást nem tudtátok megállítani. A mi hazánk tapasztalatai ugyanazok nap mint nap, ebben a pillanatban – fogalmazott az ukrán elnök. 

19:10 Öt ember, köztük három gyerek holttestét találták meg a mentők az észak-ukrajnai Csernyihivben, egy lebombázott kollégium romjai között – közölte az ukrán hatóságokra hivatkozva a The Guardian. 

18:55 Cáfolja Oroszország, hogy Csernyihivben egy kenyérre váró civilekre mért orosz támadás során halt volna meg az a tíz civil, akik egy ukrán médiában közzétett videón is láthatóak, amint mozdulatlanul fekszenek a földön. Ukrán illetékesek és az Egyesült Államok nagykövetsége is megerősítette a hírt, ám később Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője a TASZSZ orosz hírügynökség szerint kijelentette, hogy a „kijevi propagandacsatornák által terjesztett felvételen látható békés csernyihivi lakosok, akiket állítólag orosz katonák lőttek le, vagy az ukrán nacionalista terror áldozatai, vagy ezek a videokockák megint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által készített hamisítványok”.

18:17  A mariupoli városi tanács szerint bombázták az orosz erők a mariupoli színházat, ahol százak kerestek menedéket. Szergej Orlov, a város polgármester-helyettese azt mondta a BBC-nek, hogy 1000-1200 ember tartózkodott a szerdai támadás ideje alatt a színházban. A Reuters egyelőre nem tudta független forrásból megerősíteni ezt az információt, írja a The Guardian. 
A BBC emlékeztetett: Mariupolt bekerítették az orosz erők, és a becslések szerint 300 ezer lakos rekedt a városban vezetékes víz, áram-és gázszolgáltatás nélkül. Az étel és a gyógyszer is fogytán van, és Oroszország nem enged be a városba humanitárius segítséget. A BBC szerint a várost folyamatosan bombázzák, a város környéke a földdel lett egyenlővé. A polgármester-helyettes azt is állította a csatornának: az orosz haderő megtámadott egy Mariupolt elhagyó civil konvojt, amely Zaporizsje irányába tartott, és a támadás következtében öt civil megsérült, köztük egy gyermek. 

18:12  Putyin szerint a strukturális változások átmeneti áremeléshez és munkanélküliséghez vezetnek – erről egy gazdasági konferencián beszélt Oroszország elnöke az MTI szerint. Azt is elmondta: Oroszország gazdasága mindenképpen alkalmazkodni fog a nyugati szankciók teremtette új realitásokhoz. – Az orosz gazdaság mindenképpen alkalmazkodni fog az új realitásokhoz. Megerősítjük technológiai és tudományos szuverenitásunkat. További forrásokat irányítunk a mezőgazdaság, a gyártás, az infrastruktúra és a lakásépítés támogatására. A gyorsan növekvő, dinamikusan fejlődő nemzetközi piacokra tekintettel tovább fogjuk fejleszteni a külkereskedelmi kapcsolatokat – mondta Putyin.
– Kétségtelen, hogy az új realitások mélyreható strukturális változásokat igényelnek gazdaságunkban, és hadd ne titkoljam, ezek nem lesznek könnyűek, az infláció és a munkanélküliség átmeneti emelkedéséhez vezetnek – mondta.
– Most nem a pénz a probléma, megvannak a források. A legfontosabb nehézségek az alkatrészek, a berendezések és az építőanyagok szállításával, valamint a kivitelezők munkájának megszervezésével kapcsolatosak – tette hozzá az orosz elnök. 

17:53 Kilépett a moszkvai Bolsoj Balett társulatból Olga Szmirnova balerina, Oroszország egyik legnevesebb táncosa, miután elítélte az ukrajnai orosz inváziót – értesült a The Guardian. Szerdán jelentették be, hogy a Szentpéterváron született és nevelkedett Szmirnova a Holland Nemzeti Baletthez csatlakozott.

17:35 A NATO szövetségesek egységesek abban, hogy nem fognak repüléstilalmi zónát bevezetni Ukrajnában – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatón, miután a szövetséges védelmi miniszterekkel egyeztetett. Elmondása szerint a NATO-országok egységesen támogatják a szövetségnek azt az álláspontját, hogy a NATO nem fog bevezetni repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt többször is kérte. Szavai szerint a szövetségesek egységes álláspontja, hogy sem szárazföldi, sem légi erőket nem vetnek be Ukrajnában. – Látjuk a pusztítást és az emberi szenvedést Ukrajnában, de ez még rosszabb lenne, ha a NATO beavatkozása nyomán egy NATO és Oroszország közötti háborúvá fejlődne – mondta Stoltenberg a The Guardian tudósítása szerint. A repüléstilalmi övezet bevezetése azt jelentené, hogy a NATO megtiltaná az orosz katonai repülőgépeknek, hogy belépjenek Ukrajna légterébe, és ezt a tilalmat akár katonai eszközökkel is betartatná, vagyis akár összecsapásokra is sor kerülhetne a NATO és Oroszország között.

Az MTI öszefoglalója szerint a védelmi miniszterek egyetértettek abban, hogy továbbra is jelentős pénzügyi támogatást, katonai és humanitárius segítségnyújtást kell biztosítani Ukrajna számára. A főtitkár ismételten felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a háborút, vonja ki csapatait a térségből, és kezdjen „jóhiszemű” diplomáciai tárgyalásokat. Azt is hozzátette, hogy Putyin elnök alábecsülte Ukrajna és a NATO erejét is, azonban a szövetségeseknek nem szabad ugyanebbe a hibába esniük Oroszországgal kapcsolatban. Stoltenberg felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai jelenlét megerősítése a szövetség keleti szárnyán nagy felkészültséget és jelentős beruházásokat igényel, amelyhez az is szükséges, hogy a tagországok GDP-jük legalább 2 százalékát védelmi célokra fordítsák.

17:03 Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint korai a Moszkva és Kijev közötti konfliktust lezáró megállapodás lehetséges pontjairól beszélni – erről az orosz állami hírügynökség, a RIA számolt be. Peszkov a Financial Times értesülésére reagált, amely szerint Ukrajna és Oroszország jelentős előrelépést ért el azzal, hogy összeállt egy 15 pontból álló kísérleti jellegű békekötési tervezet. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója pedig utólag a közösségi médiában úgy kommentálta a nyilvánosságra került békekötési tervet, hogy az Oroszország kéréseit tartalmazza, és nem az ukrán álláspontot – a lehetséges megállapodás felsorolt pontjai közül így csak a tűzszünet, az orosz csapatok kivonása és a más országok által nyújtott biztonsági garanciák voltak azok, amelyeket meg tudott erősíteni.

16:35 Ukrajna és Oroszország felvázolta egy esetleges békekötés tervezett pontjait – értesült a Financial Times három forrásból, akik részt vettek a tárgyalásokon. A béketerv tartalmazza a tűzszünetet és az orosz hadsereg kivonulását Ukrajnából, amennyiben Ukrajna deklarálja a függetlenségét és tudomásul veszi az ország katonai erejére vonatkozó  korlátozásokat. A terv tartalmazza, hogy Ukrajna lemond a NATO-hoz való csatlakozás szándékáról és a területén nem ad helyet külföldi katonai bázisnak vagy fegyverzetnek. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója azt mondta a lapnak, hogy a megegyezés mindenképpen tartalmazná, hogy az orosz csapatok feltéltenül elhagyják Ukrajna területét. A  15 pontos tervről a Financial Times szerint először hétfőn tárgyalt az orosz és az ukrán fél.

 

16:17 Az ukrajnai háborúról beszélt Vlagymir Putyin orosz elnök egy minisztereknek tartott videókerdonferencián szerdán, szerinte a nyugat tömegpusztító fegyverekkel fenyegeti Oroszországot. A The Guardian összefoglalója szerint az orosz elnök a korábbinál nyíltabban ismerte el, hogy a nyugati szankciók fájdalmasak Oroszország gazdasága számára, de azt mondta, hogy Oroszország ellenáll a nyomásnak. A Reuters tudósítása szerint nem volt jele annak, hogy az orosz elnök álláspontja puhult volna. – A belátható jövőben előfordulhat, hogy a nácibarát kijevi rezsim tömegpusztító fegyverekhez jut, és célpontja természetesen Oroszország lenne – mondta. A Reuters tudósítása szerint Putyin Ukrajna demokratikusan választott vezetőjét folyamatosan neonácikként írta le, akik népirtást akarnak elkövetni az ország keleti részében élő oroszajkú népesség ellen, és ezt a nyugat alaptalan háborús propagandának minősíti. Azt is mondta: a nyugati országok gyenge és függő országot akartak csinálni Oroszországból, meg akarták sérteni a területi integritását és megcsonkítani úgy, ahogy nekik a legmegfelelőbb. – Ám ha a nyugat azt gondolta, hogy Oroszország megtörik vagy meghátrál, akkor nem ismerik a történelmünket és a népünket – mondta Putyin, aki szerint a „hipokrita beszéd” és a nyugat akciói mögött geopolitikai célok vannak, „nem akarnak egy erős és szuverén Oroszországot” Hozzátette: Oroszország kész Ukrajna semleges státuszáról tárgyalni, továbbá az ország demilitarizációjáról, és a „nácitlanításról”, amelyek megfogalmazása szerint Oroszország és jövője szempontjából elvi kérdések.

20:07 Az orosz védelmi minisztérium tagadja, hogy Csernyihivben tíz élelmiszerre várakozó embert lőttek volna le és azt is, hogy Mariupolban a színházat bombázták volna. Az orosz állami RIA hírügynökség beszámolóját a The Guardian idézte. Eszerint Igor Konaszenkov, a védelmi minisztérium szóvivője kifejtette, az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének a csernyihivi támadásról szóló jelentése és az „állítólagos áldozatokról” készült felvételek, „az ukrán biztonsági szolgálat által indított csalás” részei. – Egyetlen orosz katona sem tartózkodik és nem tartózkodott Csernyihivben. Minden egység Csernyihiv város határain kívül tartózkodik, elzárja az utakat, és nem hajt végre támadó akciót – fejtette ki. Egyúttal tagadta azt is, hogy légicsapást mértek volna a mariupoli színházra.

15:59 Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége szerint az orosz erők lelőttek tíz embert, akik kenyérért álltak sorban az észak-ukrajnai Csernyihivben. A követség a Sky News tudósítása szerint azt is írta: az ilyen szörnyű támadásoknak véget kell vetni, és minden lehetőséget megvizsgálnak, hogy biztosítsák az elszámoltathatóságot az Ukrajnában elkövetett bűncselekmények miatt. 

14:52 Ukrajnának most leginkább fegyverekre és haditechnikára van szüksége, hogy sikeresen meg tudja védeni magát az orosz támadás ellen – idézi az MTI Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdai, Prágában elhangzott kijelentését. A cseh kormányfő ukrán fővárosban tett szolidaritási látogatást követően arról is beszélt, amennyiben Európa és a NATO továbbra is kitart Ukrajna támogatásában, és következetesen alkalmazza az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, esély van a konfliktus békés, diplomáciai megoldására. A kijevi megbeszélésen felvetődött, hogy egy új szövetségben résztvevő országok menedéket adnának az orosz hadsereget elhagyó katonáknak. (Részletek cikkünkben.)

14:46 Az amerikai képviselőházban és szenátusban mondott beszédének kezdetén állva tapsoltak (standing ovation), és úgy üdvözölték Zelenszkijt a két szervezet tagjai. A CNN élő közvetítéséből kiderült, ahogy arra számítani lehetett, és korábban már jeleztük, az ukrán elnök az ország feletti repülési tilalom bevezetését kérte, Oroszország elleni további szankciók bevezetését hiányolta, és felszólította az összes amerikai vállalkozást, hogy hagyja el Oroszországot. Videobejátszáson megmutatta, Ukrajnának éppen mely területein zajlik a háború. Beszédében a Pearl Horbour és a 9/11 támadásokhoz hasonlította az oroszok barbár hávorúját. Angol nyelvű beszéde végén Zelenszkij egyenesen Joe Biden amerikai elnökhöz fordult, és felszólította, hogy legyen a béke vezetője: „A világ vezetőjének lenni azt jelenti, mint a béke vezetőjének lenni.” Beszéde végét ismét álló tapssal fogadta a képviselőház és a kongresszus összes képviselője.

14:15 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan beszédet mond az amerikai kongresszus tagjai előtt. Zelenszkij felszólalására egy nappal azután kerül sor, hogy Joe Biden amerikai elnök aláírta a több mint 13 milliárd dolláros ukrajnai segélyt tartalmazó törvényt. A CNN értesülése szerint az ukrán elnök beszédének főbb pontja a következők lehetnek: Nyomást gyakorolni Bidenre és a NATO-ra további fegyverek szállítása, valamint az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna létrehozása érdekében. Zelenszkij valószínűleg felhasználja az alkalmat, hogy konkrét felhívást intézzen a teremben lévő törvényhozókhoz és az otthon figyelő amerikaiakhoz. Egyúttal szigorúbb szankciókat is kérhet a törvényhozóktól. Egy esetleges felhívás is szóba kerülhet, hogy az USA fogadjon be ukrán menekülteket.  Zelenszkij kongresszusi beszéde utáni órákban Biden a tervek szerint beszédet mond, amelyben demonstrálja az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatását. 

14:08 Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szerdai rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszűnteti Oroszország tagságát a szervezetben – közölte az MTI.

13:47 Áttekintették az ukrajnai eseményeket, a háborús cselekmények intenzitása nem csökken, folyamatosak a harci cselekmények, és bár a diplomáciai erőfeszítések egyre erősebbek, de eredményeik egyelőre még nem látszanak – erről beszélt Szijjártó Péter külügyminiszter közösségi oldalán. A politikus azt követően jelentkezett, hogy ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, illetve kormányülést is tartottak. (Részletek cikkünkben.)

13:35 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „gyerekes provokációként” utasította vissza a megadásra vonatkozó felszólítást, miután egy ukrán hírműsorban megjelent egy hamis felirat, amely szerint az elnök felszólította népét, hogy tegye le a fegyvert – olvasható a CNN hírei között. „Csak arra tudom kérni az orosz hadsereget, hogy adják le a fegyvert és térjenek haza” – mondta Zelenszkij egy videós nyilatkozatban, hozzátéve: „mi már otthon vagyunk, védjük a földünket, a gyermekeinket. Nem tesszük le a fegyvert a győzelmünkig”. Az ügy előzménye, hogy ukrán kormányzati tisztviselők szerint a hamis felirat egy orosz hacker helyezte el az Ukrajna 24 hírcsatorna egyik műsorában. 

13:02 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója kijelentette, hogy az ország kormánya elutasítja az Oroszország által felvetett ötletet, miszerint Ukrajnának a semlegesség svéd vagy osztrák modelljét kellene átvennie. A CNN híre szerint Mihajlo Podoljak szerint Ukrajna jelenleg hadiállapotban van Oroszországgal, és a biztonsági modell csak ukrán lehet, jogilag igazolt biztonsági garanciákkal. Nincs más modell vagy lehetőség”. „Mit jelent ez?” – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: „Először is, abszolút biztonsági garanciákat, ami azt jelentené, hogy a garanciák aláírói nem állnak félre egy Ukrajna elleni támadás esetén, ahogyan ez ma is történik. Ehelyett aktívan részt vennének Ukrajna oldalán a konfliktusban, és azonnal biztosítanák számunkra a szükséges fegyverek utánpótlását. Ukrajna soha nem volt militarista állam, amely megtámadná vagy meg akarná támadni a szomszédait… Ezért akar ma Ukrajna egy valóban erős szövetségi rendszert, amely világosan meghatározott biztonsági garanciákkal rendelkezik”.

12:52 Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború kezdete óta nem beszélt amerikai kollégájával, Joe Bidennel, de a két vezető közötti kapcsolatfelvétel szükség esetén újraindulhat – idézi a Kreml közleményét a CNN. „Ha szükséges, a kapcsolatfelvétel a két elnök között, újraindulhat az eszmecsere” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szokásos telefonos konferenciáján. Az Egyesült Államok vezető tisztségviselőire kivetett szankciók nem jelentik a kapcsolatok megszakadását. Ismert, hogy Oroszország kedden szankciókkal sújtott vezető amerikai tisztségviselőket, köztük Bident és Antony Blinken külügyminisztert, válaszul az Egyesült Államok szankcióira.

12:42 A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) arra figyelmeztet, hogy az orosz olajtermelés esetleges nagymértékű visszaesése globális olajellátási sokk kialakulásával fenyeget – idézi a CNN a szervezet közleményét. A veszély azért tűnik reálisnak, mert az Oroszországgal szemben az ukrajnai inváziót követően bevezetett szigorú szankciók miatt a vevők egyre inkább elkerülik az orosz olajvásárlást. „Becsléseink szerint áprilistól napi 3 millió hordóval csökkenhet az orosz olajtermelés – olvasható az olajpiaci jelentésben, amelyben arról is írnak, hogy „az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) egyelőre tartja magát a megállapodásához, hogy szerény havi mennyiséggel növeli a kínálatot. Csak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek rendelkezik jelentős tartalékkapacitással, amely azonnal segíthetne ellensúlyozni az orosz hiányt. Az emelkedő nyersanyagárak és az Oroszország ellen az ukrajnai inváziót követően bevezetett nemzetközi szankciók várhatóan érezhetően le fogják nyomni a globális gazdasági növekedést.

12:22 A szlovák Denník N a cseh kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva azt írja, a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki az ukrajnai utazásra – amelyen a cseh, a lengyel, a szlovén miniszterelnök, valamint Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke vett részt, hogy támogatásukról biztosítsák Ukrajnát – Eduard Heger szlovák kormányfőt is hívta, ő azonban nem vett részt rajta – olvasható az azonnali.hun. A szlovák miniszterelnök sajtóosztálya a lap érdeklődésére közölte, Heger az utazásról konzultált a biztonsági szolgálatokkal, amelyek azt határozottan nem javasolták.

12:17 Az ukrán külügyminiszter szerint elrabolták az ukrajnai Herszon régióban található Szkadovszk kikötőváros polgármesterét. A Sky News híre szerint Olekszandr Jakovljevet és helyettesét, Jurij Paljukot ma vitték el. Nem ez az első eset, hogy ukrán tisztviselőket rabolnak el a háború kezdete óta. Korábbi hírek szerint elrabolták az ország déli részén található Dnyiprorudne város polgármesterét, Jevhenij Matvijevet és Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot is. 

12:07 Joe Biden amerikai elnök várhatóan hamarosan bejelenti, hogy további 800 millió dollár értékű védelmi támogatást nyújt Ukrajnának. A BBC értesülése szerint a bejelentésre várhatóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai kongresszus előtti beszéde előtt kerül sor. Az intézkedéscsomag várhatóan tartalmaz majd páncéltörő rakétákat, valamint a Kijevet védő csapatok által nagy sikerrel használt Javelin és Stinger rakétakilövők utánpótlását. Egyes amerikai hírügynökségek arról is beszámoltak, hogy a Fehér Ház azt fontolgatja, hogy egyszer használatos az orosz páncélosok és csapatok ellen bevethető Switchblade drónokat is küld az ukrán hadseregnek. A Biden-kormányzat a múlt héten már döntött arról, hogy több mint 1 milliárd dollárral támogassa Ukrajna védekezését.

11:37 Az ukrán fegyveres erők több fronton is kisebb ellentámadásokat hajtanak végre, és az orosz csapatok az erőforrások hiánya miatt nem tudtak teret nyerni – idézi Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó szavait a The Guardian. „A helyzet... a fő forró pontokon nem változott, és nincs esélye a változásra, mivel Oroszország elhasználta erőforrásait”. Arestovics szerint Oroszország továbbra is rakétákat lőtt ki ukrán célpontokra, a rakéták mintegy kétharmada civil épületeket és infrastruktúrát talált el. Az információ egyelőre ellenőrzitlen, Oroszország tagadta, hogy civileket célozna.

11:30 A Kreml szerint az az elképzelés, hogy Ausztriához hasonlóan demilitarizált Ukrajnát hozzanak létre, megfelelő kompromisszumnak tekinthető a háború befejezése érdekében – közölte Sky News a RIA orosz állami hírügynökségre hivatkozva. Az elképzelés részletei még nem ismertek, de Ukrajnának továbbra is saját fegyveres erői maradnának. A fejleményre azt követően került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadója Szergej Lavrov külügyminisztert idézve arról beszélt, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások ugyan nagyon nehezek, de határozottan látszik valamiféle lehetőség a kompromisszumra.

11:22 Az orosz hadifoglyok alacsony morálról és szégyenérzetről beszélnek az Ukrajnában elkövetett „bűnök” miatta CNN beszámolója szerint.  „Azt akarom mondani a főparancsnokunknak – itt Putyinra utal a hadifogoly –, hogy hagyja abba a terrorcselekményeket Ukrajnában, mert amikor visszajövünk, fellázadunk ellene. A bűnök, amelyeket elkövettünk, mindannyiunk felett ítéletet fog mondani”. A cikk hozzáteszi, nyilvános szereplésük megkérdőjelezhető a genfi egyezmények értelmében, amelyek megtiltják az államoknak, hogy szükségtelenül megalázzák a hadifoglyokat, illetve mert lehetséges, hogy nyomást éreztek arra, hogy fogvatartóikéval szimpatizáló nézeteket fejtsenek ki. A CNN-nek nyilatkozó három fogságba esett orosz pilóta szavai azonban arra utalnak, hogy nem kényszer hatására beszélnek,  szavaik egybecsengenek más orosz hadifoglyok szavaival, akik fogságba esésüket követően arról beszéltek, hogy nem akartak ebben a háborúban harcolni. A pilótákkal készített interjúból az is kiderül, hogy nyugtalanságot éreztek küldetésük és az ukrán civilek szenvedése miatt, ugyanakkor kemény szavakkal illették főparancsnokukat, Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

11:11 Végleg eldőlni látszik az orosz légitársaság által használt nyugati tulajdonú bérelt gépek sorsa, annak ellenére, hogy eredetileg a szankciós intézkedések március 28-ig adtak határidőt a lízingszerződések rendezésére – írja az Iho.hu. Putyin elnök ugyanis aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy az orosz kormány birtokba vegye a lízingelt gépeket és orosz gépekként jegyezze be őket. Az előzményekhez azonban az is hozzátartozik, hogy az Európai Unió felfüggesztette ezeknek a gépeknek a repülési engedélyét. Becslések szerint több, mint 500 gép „államosításáról”, illetve a használó orosz társaságok tulajdonába juttatásáról van szó, beleértve azokat a Bermudán bejegyzett és ottani cégektől bérelt gépeket, amelyektől a regisztráló ország ugyancsak megvonta a repülési engedélyt.

11:02 Visszatért Lengyelországba a három közép-európai miniszterelnökből álló delegáció. Ezt a lengyel kormány közölte, a Reuters híradását a Frankfurter Allgemeine Zeitung szemlézte. Mint arról beszámoltunk, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, illetve cseh kollégája, Petr Fiala és a szlovén miniszterelnök, Janez Jansa vonattal utazott az ukrán fővárosba, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a támogatásukról biztosítsák.

10:50 A háború kitörése óta több mint 1,89 millió menekült érkezett Ukrajnából Lengyelországba. A hírt a lengyel határőrség közölte, amely szerint a határt átlépők 94 százaléka ukrán állampolgár volt. A BBC szemléje szerint kedden 66 600 érkezőt regisztráltak, ez 7 százalékos csökkenést jelent a hétfői adathoz képest. A legtöbb ukrajnai menekült lengyel nagyvárosokba, Varsóba, Krakkkóba és Wroclawba ment.

10:36 Gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást, Orbán Viktorra nem lehet bízni a békét, 12 év alatt minden háborúját elveszítette – erről beszélt a köztévében Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Részletek cikkünkben.

10:16 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint van remény a kompromisszumra az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon, de nem könnyű. (MTI) Részletek cikkünkben.

10:02 Átvették az orosz csapatok az irányítást egy mariupoli kórházban. Erről Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes számolt be. Irina Verescsuk a videóbeszédében úgy fogalmazott, hogy az orosz katonák a 400 beteget és a személyzetet túszként tartják fogva. Arról is beszélt, hogy az orosz erők tüzérséget telepítettek a kórház köré, és lövéseket adtak le. Kérdéses, hogy a fejlemények tükrében megnyílhat-e ma a menekültfolyosó az ostromlott kikötővárosból. A Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyezte, hogy az ukrán állítást nem lehet független forrásból ellenőrizni.

9:40 A háború ellenére a Gazprom továbbra is ellátja gázzal az Ukrajnán keresztül futó gázvezetéken át Európát. Erről az orosz állami társaság számolt be a TASZSZ hírügynökségen keresztül, amelyet a német Der Spiegel szemlézett. A közlés szerint szerdán 95 millió köbméter gázt pumpálnak a csőbe, ez az érték valamivel kevesebb a keddi 109,6 millió köbméternél. Mint írják, a Gazprom az előző napokban növekvő földigényről számolt be a hővösebbre fordult európai időjárás miatt. A gázipari óriás hangsúlyozta, hogy minden szerződési kötelezettségét teljesíti. A lap hozzátette, hogy az orosz gazdaság erősen függ az értékesített nyersanyagokból származó bevételtől. A Gazprom egyébként azt is közölte, hogy az év első két és fél hónapjában 0,8 százalékkal kevesebb gázt (111,5 milliárd köbmétert) értékesítettek, mint az előző évnek ebben az időszakában.

9:21 Az ukrán hadsereg friss jelentése szerint 13800 orosz katona halt meg Ukrajna február 24-én történt lerohanása óta a háborúban. Az ukrán védelmi minisztérium azt is állítja, hogy 430 tankot, 1375 páncélozott harci járművet, továbbá 190 tüzérségi eszközt és 108 helikoptert semmisítettek meg. Az ukrán jelentést a Guardian szemlézte.

9:05 Az orosz védelmi minisztérium közzétette saját jelentését az ukrajnai háborúról. Eszerint heves harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában Szjevjerodoneck városa körül. A magát Luhanszki Népköztársaságnak kikiáltók erői harcolnak a város körül az ukrán hadsereggel. A városnak mintegy 100 ezer lakosa van. Igor Konasenkov szóvivő szerint a régióban a felkelők több települést az ellenőrzésük alá vontak. Beszámolt arról is, hogy az invázió február 24-i kezdete óta az orosz fegyveres erők 1353 ukrán páncélost és tankot semmisítettek meg. Emellett 111 repülőgépet találtak el. Az orosz fél állításait nem erősítették meg ukrán források.

8:38 Ukrán források szerint eddig mintegy 20 ezer lakos menekült el az oroszok által ostromolt Marupolból személygépkocsikkal. Ezt Vadim Denyiszcsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója közölte, bejegyzését a Frankfurter Allgemeine Zeitung szemlézte. Ukrán források szerint a kikötőváros lakói közel két hete fűtés, áram és folyóvíz nélkül vannak a körbekerített városban. Még további legalább 200 ezer ember kimenekítésére lenne szükség.

8:28 Az orosz invázió megindulása óta a városban kialakult harcokban legalább 500 harkovi lakos veszítette életét. Erről az ukrajnai régiós segélyszolgálat számolt be. A közlést egyelőre független források nem erősítették meg.

8:10 Újabb orosz magas rangú katonai vezető haláláról számolt be egy ukrán forrás. Az ukrán belügyminiszter tanácsadójának Telegram közösségi oldalán megjelent bejegyzése szerint életét veszítette a harcokban Oleg Mitjajev orosz tábornok. A bejegyzés szerint Mitjajev a Mariupolnál folyó harcokban veszítette életét. A belügyi tanácsadó egy fényképet is közzétett, amelyről azt állítja, hogy azon az elhunyt tábornok látható. Az oroszok nem erősítették meg az értesülést. 

7:32 Robbanások rázták meg Kijevet. A helyi katasztrófavédelem szerint egy 12 emeletes lakóházat ért találat a főváros Sevcsenko negyedében. A szomszédos, kilenc emeletes épület is megrongálódott. A tüzet időközben eloltották, a mentők túlélők után kutatnak. A BBC fényképeket is közölt az épületről. Legalább két személy megsérült, és 35 embert evakuáltak a helyszínről. A helyi hatóság szerint nehéz és veszélyes pillanat ez az ukrán főváros számára, ahol még érvényben van a két napra elrendelt kijárási tilalom. A BBC szerint robbanásokról számoltak be helyi források Odesszából és Zaporizzsjából is. Ezeket azonban nem erősítették meg egyelőre más források.

7:20 A brit védelmi minisztérium legutóbbi hírszerzői jelentései szerint Oroszország újabb csapatok hadszintérre vezetésén dolgozik, hogy erősítsen, és pótolja a veszteségeit. A veszteségek gátolják a támadó hadműveletek végrehajtását is. Emellett a veszteségek miatt problémát okoz az elfoglalt területek megtartása is. Oroszország a Keleti Katonai Körzetből, a Csendes-óceáni flottából és Örményországból csoportosít át erőket. A brit hírszerzés szerint Oroszország ezeket a csapatokat a megszállt területek biztosítására vetné be – derül ki a brit védelmi minisztérium jelentéséből, amelyet a 444.hu szemlézett.

7:02 Részvétét fejezte ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter a FOX News-újságírók ukrajnai halála miatt a Twitteren – vette észre a BBC. Az ír Pierre Zakrewski és az ukrán Olekszandra Kuvsinova Kijev közelében veszítette életét, miután az orosz fegyveres erők rálőttek az autójukra. A külügyminiszter arról írt, hogy az Amerikai Egyesült Államok elítéli Oroszországot, amiért veszélyezteti az újságírók biztonságát. A FOX News amerikai hírtelevízió több műsorvezetője nem rejtette véka alá, hogy a 2020-ban az elnökválasztást elveszítő Donald Trumppal szimpatizáltak.

6:50 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök óvatos optimizmussal beszélt az országban zajló háború kiemeneteléről éjjeli videóüzenetében. A tárgyalási pozíciók szerinte reálisabbak a korábbiaknál – mondta. – Amilyen gyorsan csak lehet, békét szeretnénk kötni és győzni, ám még ehhez időre van szükség – mondta Zelenszkij. Hétfőn és kedden is videókapcsolaton keresztül tárgyaltak a háborúban álló felek, az ígéretek szerint a tárgyalás ma folytatódhat.

6:33 Több ukrajnai városban is légiriadó van. A BBC gyűjtése szerint Kijevben, Lembergben, Ivano-Frankivszkban, Odesszában és Dnyipróban légvédelmi szirénák hangjára ébredtek az emberek.

6:10 Lengyelország „békemisszió” indítását kérte a NATO-tól Ukrajna támogatására az Oroszország ellen viselt háborúban. – Ez a küldetés nem lehet fegyvertelen – jelentette ki Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes a lengyel állami hírügynökségnek. Előzőleg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Csehország és Szlovénia kormányfőivel Kijevbe utazott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljanak. – Meg kell próbálni humanitárius és békés segítséget nyújtani Ukrajnának – fogalmazott Kaczynski a Der Spiegel szemléje szerint. A háború kirobbanása óta a közép-európai miniszterelnökök látogatása volt az első ilyen vizit az ostromlott Kijevben.