Már Lengyelországban van a negyedik legtöbb menekült a világon a háború miatt

Már Lengyelországban van a negyedik legtöbb menekült a világon a háború miatt

Lengyelországba induló vonatra várnak emberek a nyugat-ukrajnai Lviv pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Financial Times számításai szerint Lengyelország az ukrajnai háborút következtében két hét alatt a világon a negyedik legtöbb menekültet befogadó országgá vált (2001-ben még a 101.-ik helyen voltak a világon). A hullámnak még messze nincs vége: átlagosan két másodpercenként három menekülő lépi át az ukrán-lengyel határt.

A brit üzleti napilap listáján most is Törökország áll az első helyen, akárcsak tavaly – több mint négymillió, többségében szír állampolgárságú menekült él náluk. A sorban a második helyen Kolumbia áll, ők Venezuelából fogadtak be legalább 1,7 millió embert, akik a buszsofőrből lett elnök, Nicolás Maduro szocializmusa és az éhezés elől menekültek. Az Amerikai Egyesül Államok van a dobogó harmadik helyén, de hozzájuk nem csak Dél-Amerikából, hanem a világ minden részéről érkeznek olyanok, akinek az élete veszélyben forog a szülőföldjén. Közel 1,6 millió érintettről tud a statisztika, de Joe Biden elnök azt ígérte, jóval több rászorulót engednek be, mint korábban: tavaly csak Afganisztánban 62 ezer embert terveztek befogadni.

Lengyelország a negyedik (1 millió 532 ezer ukrán befogadott), de hamarosan a második is lehet, ugyanis a menekülthullámnak még messze nincs vége: átlagosan két másodpercenként három érkező lépi át az ukrán-lengyel határt. A lista elején még egy uniós ország van: Németországban 1 millió 468 ezer menedékkérőt tartanak nyilván, főként a korábbi menekültáradatnak köszönhetően.

A nagyot ugró országok között Lengyelország után Magyarország a második: a 105-ik helyről feljöttünk a 31. pozícióba azzal, hogy hozzánk is érkezett már 231 ezer, zömében kárpátaljai magyar. Szlovákia a negyvenedik lett, szintén az ukrajnai menekültek miatt.

Pénteken Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa Twitteren arról írt: meghaladta a 2,5 milliót az Ukrajnából elmenekült emberek száma (közülük 116 ezren nem ukrán állampolgárok, hanem az országban élt külföldiek voltak), és további kétmillió ember lett belső menekült, vagyis az országon belül maradva hagyta el otthonát.

Az orosz-ukrán háború már megdöntött egy szomorú európai rekordot az ezredforduló előtti évekből: a délszláv háború elől külföldre menekülők száma a becslések szerint nagyjából 2,4 millió fő volt.