Leszámolhatott húgával Kim Dzsongun?

Leszámolhatott húgával Kim Dzsongun?

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA 2019. december 3-án közreadott, keltezetlen felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és felesége, Ri Szol Dzsu, valamint Kim lánytestvére, Kim Jo Dzsong (balról a harmadik) lovagol egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemrég ennek épp az ellenkezőjéről szólt a szóbeszéd.

Miközben egyre több pletyka kering arról, hogy Kim Dzsongun rossz egészségi állapota miatt átadhatta hatalmának egy jelentős részét húgának, Kim Jodzsongnak, egy dél-koreai professzor szerint túl nagyra nőtt a testvér befolyása és Észak-Korea diktátora arra készül, hogy elmozdítsa húgát az ország irányításából, sőt, lehet, hogy ezt már meg is tette – írta a Csoszun Ilbó angol nyelvű kiadása alapján a Portfolio.

Nam Szungvok, a dél-koreai Korea University professzora állítja, a múltban mindenkit megfosztottak a pozíciójától, amint elkezdtek rá úgy hivatkozni, mint Észak-Korea vezérhelyettese. Kim Dzsongun kivégeztette például korábban apja volt vejét, Dzsang Szongteket, miután átvette a hatalmat. Szongtek volt Észak-Korea kvázi vezetője, miközben a Kim Dzsongun apja, Kim Dzsongil 2011 végén haldoklott.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: Kim Jodzsongot utoljára több mint egy hónapja, július 27-én lehetett látni. Eddig többen arról pletykáltak, hogy hiányával a hatalomátvételt készítik elő, a professzor szerint viszont elmozdították vagy önként visszaléphetett a hatalomtól.

A brit bulvárlap, a The Sun arról ír, hogy könnyen lehet, hogy Kim Jodzsong is hasonló sorsra jut, mint Dzsang Szongtek, mivel túl nagyra nőtt a hatalma. A CNN ennél árnyaltabban látja a képet: szerintük reálisabb, hogy Kim Jodzsong azért kerüli a nyilvánosságot, mert beteg vagy éppen más dolga van.