Listát készített a lelőni tervezett diákokról a belgrádi ámokfutó fiatal

Listát készített a lelőni tervezett diákokról a belgrádi ámokfutó fiatal

Hozzátartozók a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolához vezető utcán, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább egy hónapja tervezte a támadást az a 14 éves fiatal, aki szerdán reggel kezdett vérengzésbe egy belgrádi általános iskolában. Veselin Milic belgrádi rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt magával. Sőt, találtak nála egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket lelőni tervezett, illetve egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt. Az is kiderült, hogy azért a szerdai napot választotta, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához.

Ahogyan arról lapunk is korábban beszámolt, a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. Nyolc diáktársa és az iskola biztonsági őre meghalt, további hat diák és egy tanár megsebesült. A kórházi tájékoztatás szerint a sebesülteket ellátták, egyikük – a Guardian információi szerint a pedagógus – még életveszélyes állapotban van. A rendőrfőkapitány azt mondta, hogy ilyen iskolai tömegmészárlás Szerbiában még nem történt.

A fiatalkorú fiút a rendőrök elfogták és őrizetbe vették apját is. A férfi a rendőrségnek azt nyilatkozta, hogy van több fegyvere is, mindre van engedélye és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni. Az iskola diákjai és szüleik a szerbiai televízióknak azt nyilatkozták, az elkövető eminens tanuló volt, nem volt zaklatás áldozata, és korábban nem mutatta bármilyen pszichológiai rendellenesség jelét. Ez utóbbit a belgrádi rendőrfőkapitány is megerősítette.

Branko Ruzic oktatási miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdet, a szerda délutáni órákat pedig nem tartják meg egyetlen iskolában sem. A tárcavezető szerint az ilyen támadásokért nagyrészt a filmek, a számítógépes játékok és az úgynevezett nyugati értékek terjedése tehető felelőssé. Mint mondta, fordulatra lesz szükség a szerbiai oktatási rendszerben, hogy az ilyen esetek ne váljanak általánossá Szerbiában. Az oktatási dolgozókat tömörítő egyik szerbiai szakszervezet teljes munkabeszüntetést jelentett be a következő napokra. A szakszervezet tagjai közölték, hogy a tanárok nincsenek biztonságban, ezt a szerdai eset is bebizonyította, és hiába követelték eddig többször is, hogy az iskolák bejáratánál legyen komolyabb a biztonsági ellenőrzés, eddig ebben az ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban.

(MTI)

 

Címkék: Belgrád