Listáznák egy kínai egyetemen a meleg diákokat

Listáznák egy kínai egyetemen a meleg diákokat

Képünk csak illusztráció. Szivárványszínû szív egy résztvevõ pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fõvárosi Andrássy úton 2018. július 7-én (Fotó:
MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy ismert kínai egyetem egy belső utasításban arra kérte a dolgozóit, készítsenek listát a homoszexuális hajlamú diákokról további „vizsgálatok” és „kutatások” céljára, írja a brit The Guardian.

Az LMBTQ+ diákok listázása mellett kíváncsiak a tanulók politikai beállítottságára, de szeretnék tudni a főiskolások „lelkiállapotát”, valamint társadalmi kapcsolatainak helyzetét is. Az állítólagos utasítás nagyon pörög kínai és nemzetközi közösségi oldalakon, de a Sanghaji Egyetem nem erősítette meg, hogy valóban létezik – egyszerűen nem válaszolt az újságírói kérdésekre. Az eredeti posztot, mely a dokumentum fotóját is tartalmazza, a kínai Weibo közösségi oldalon több tízezren osztották meg, de a bejegyzést azóta törölték.

A Guardian arról ír: az utóbbi időben a kínai hatóságok fokozottan odafigyelnek a szexuális kisebbségekre, különösen az aktivistákkal szemben lettek szokatlanul intoleránsak. A közelmúltban olyan feminista csoportokat és egyéneket vettek célba, akik megpróbáltak ellenállni a megkülönböztetésnek. Júliusban tucatnyi olyan fiókot blokkoltak vagy töröltek a hatóságok, melyet LMBTQ+ egyetemi hallgatók birtokoltak és több tízezer követővel működtek. 12 év után tavaly már nem szervezték meg a Shangai Pride elnevezésű melegfelvonulást sem.

Címkék: Kína, lmbtq