Liszicsanszk elfoglalása lökést adott az oroszoknak

Liszicsanszk elfoglalása lökést adott az oroszoknak

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Guardian által megkérdezett elemzők szerint a kelet-ukrajnai Liszicsanszk város orosz elfoglalása előnyt jelent a támadóknak, miközben délről támadó egységeik között is jelentősen javult az együttműködés. A sikerek egyértelműen pozitív hatással jártak a katonák moráljára is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a nyugatról érkezett nehézfegyverek végre teljes gőzzel szolgálatba álltak a frontvonalakon. Az elnök szerint az ukrán védők a logisztika szempontjából jelentős orosz raktárakat támadnak velük.

A Liszicsansz körüli falvakban a helybeli ukrán kormányzó szerint mintegy 15 ezer ukrán maradt, akik továbbra is ellenállnak az orosz agresszoroknak. A kormányzó a felperzselt föld taktikájának alkalmazásával vádolja az oroszokat, akik „felégetnek és lerombolnak mindent, ami az útjukba estik”.

Folytatódik a civilek evakuálása Szlovjanszkból, hiszen e kelet-ukrajnai város felé is közelednek az oroszok, akik lassan elfoglalják a teljes Dombasz régiót. A Szlovjanszk elfoglalásáért vívott csata lehet a következő jelentő ütközet a keleti fronton. A város 110 ezres lakosságából most 23 ezren tartózkodnak otthon.

Ukrajna tagadta azt az orosz állítást, miszerint az oroszok megsemmisítettek két amerikai Himars rakétarendszert. Az ír miniszterelnök, Micheál Martin Ukrajnába látogatott, ahol Kijev melletti, háború tépázta falvakat is felkeresett.

Az oroszok által megszállt Zaporizzsja régió újonnan kinevezett (névleges) vezetője szerint a közel-keleti országoknak fogják eladni a helyben termelt gabonát. Irakot, Iránt és Szaúd-Arábiát említette a lehetséges vevők között.

Címkék: ukrajnai háború