Litvánia máris felszámolta az orosz gázfüggőséget

Litvánia máris felszámolta az orosz gázfüggőséget

Fotó: Unsplash/David Griffiths

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ettől a hónaptól nincs több orosz gáz Litvániába – írta szombaton a Twitteren Gitanas Nauseda litván elnök, majd kijelentette, hogy országa megszakítja az energetikai kapcsolatait az agresszorral.

Hogyan sikerült ezt elérnie a balti országnak? A klaipédai cseppfolyósgáz-terminált még 2014-ben adták át azzal a céllal, hogy megszüntessék Moszkva gázmonopóliumát, amit Dalia Grybauskaitė akkori elnök az ország létét fenyegető állapotként jellemzett.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy ezzel a lépéssel Litvánia nem hagyott fel az orosz gáz tranzitjával, mert az továbbra is az országon keresztül fog érkezni az Oroszországhoz tartozó enklávéba, Kalinyingrádba.

A litván elnök a bejegyzésében arra bátorította a többi országot, hogy kövessék a példáját. – Ha mi meg tudtuk csinálni, Európa további része is meg fogja csinálni – hangsúlyozta a politikus.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!