Londoni orosz nagykövet: Navalnijt nem hagyják meghalni a börtönben

Londoni orosz nagykövet: Navalnijt nem hagyják meghalni a börtönben

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán közzétett, videóról rögzített kép Navalnijról 2020. december 21-én (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország londoni nagykövete szerint az orosz hatóságok nem hagyják, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghaljon a börtönben. Andrej Kelin az MTI beszámolója szerint a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában beszélt erről.

Lapunk is beszámolt arról, hogy Alekszej Navalnij orvosa, Jaroszláv Asikminm egy Facebook bejegyzésében közölte: páciense bármelyik pillanatban meghalhat. A bloggerből lett orosz ellenzéki politikus szóvivője, Kira Jarmis szerint most valami hasonló történik Navalnijjal, mint a tavaly augusztusi megmérgezésekor, csak ezúttal „lassabban, és sokkal nehezebb hozzáférni Alekszejhez”.

A londoni orosz nagykövet azonban azt mondta: Navalnij kórházi ellátásban részesül nem messze attól a helytől, ahol büntetését tölti. Tudomása szerint az ellenzéki politikus nem emelt panaszt kezelésének körülményei miatt. – Higgye el nekem, ügyelünk arra, hogy (Navalnij) megkapja a szükséges orvosi ellátást – fogalmazott a diplomata.

Arra a riporteri kérdésre, hogy az orosz hatóságok hagynák-e Navalnijt meghalni börtönében, Kelin úgy válaszolt: Oroszország „természetesen soha nem engedné”, hogy ez megtörténjen. Hozzátette ugyanakkor, hogy Alekszej Navalnij „huligán módjára viselkedik, igyekszik minden létező előírást megszegni, és célja mindezzel az, hogy magára vonja a figyelmet”. A nagykövet szerint Navalnijt rendszeresen látogatják civil szervezetek képviselői.

Navalnijt, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök legszókimondóbb bírálói közé tartozik, januárban vették őrizetbe, miután visszatért Németországból, ahol mérgezéses tünetekkel kezelték. Szerinte az orosz kormány próbálta meg idegméreggel megölni őt, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Az ellenzéki politikusnak két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt felfüggesztett büntetésre ítélték, de a bíróság szerint megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikai indíttatásúnak nevezte.