Los Angeles belülről: „Harminc éve lakom itt, de ilyet még nem éltem meg!”

Los Angeles belülről: „Harminc éve lakom itt, de ilyet még nem éltem meg!”

Gyér a forgalom a 110-es autópályán Los Angelesben 2020. március 20-án. Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom elrendelte, hogy a koronavírus terjedése megállításának érdekében az államban senki sem távozhat otthonából (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vesznek-e maszkot az élelmiszerboltban? Mikor tesztelnek le? Mit kapkodtak el a boltokból, és hogyan viseli a lakosság az elsőként egy egész államra bevezetett „maradj otthon” rendeletet Kaliforniában? Karanténriport.

Minden üzlet bezárt, csak a bankok, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, benzinkutak és háziállat kiskereskedések maradtak nyitva. Központilag lekapcsolják az áramot azokban az üzletekben, amelyek nem zártak be, így kényszerítik őket arra, hogy ne üzemeljenek. Csak olyan üzemek működnek, amelyek egészségügyi, kormányzati és katonai megrendelésre gyártanak, dolgoznak. Éttermek csak elvitelre dolgozgatnak vagy kiszállítanak. A hajléktalanoknak szállodákat alakítanak át, hogy ott tartózkodhassanak.

Los Angeles, 2020. „Harminc éve lakom itt, de ilyet még nem éltem át!” – mondja Lengyel Balázs, aki még általános iskolás gyerek volt, amikor 1990-ben végleg Kaliforniába költözött az édesanyjával. A harminc év ebben a kontextusban nagy szó, mióta ő a gigapolisz vonzásában él többek között olyan események borzolták a város életét, mint a rendőrök által brutálisan megvert Rodney King ügyéből 1992 tavaszán kirobbant zavargások, vagy a 87 halálos áldozatot, és 8700-nál is több sebesültet maga után hagyó 1994-es Northridge-földrengés.

Kalifornia volt az első állam, ahol a kormányzó, a demokrata párti Gavin Newsom még március 19-én az egész szövetségi államra, azaz 39 millió lakosra vezetett be általános otthon maradási rendelkezést. Ehhez képest – miként azt Lengyel Balázs mondja – sokan eléggé naivak, nem akarják megérteni, mennyire veszélyes a helyzet. „Sokan fel vannak háborodva, hogy lezárták a túraútvonalakat, tengerpartokat, a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeket, és nincs sok felelősségérzet bennük, ugyanúgy mennek kirándulgatni most is, miközben szidják a szövetségi kormányt. A tengerparton is látni még embereket, igaz, jóval kevesebben merészkednek le.”

Balázs az IT-iparban dolgozik, és Los Angeles egyik, nagyjából 70 ezres, a várostól mintegy 83 kilométerre északnyugatra fekvő agglomerációs településén, a Ventura megyei Camarillóban lakik. „Az autópályákon még van forgalom, de lényegesen kevesebben ülnek a volán mögé. LAX, a nemzetközi repülőtér, amely híres a csúcsforgalmáról, most szinte teljesen kihalt a megszokottakhoz képest.”

– Sok minden hasonló ahhoz, amit Magyarországon is tapasztalni. Aki tud, illetve engedik, az otthonról dolgozik. Nincs iskola, a gyerekeknek is otthonról megy a digitális oktatás. Kilakoltatási tilalmat vezettek be, aki nem tud fizetni, azokat nem teszik ki az utcára – meséli Balázs.

„Ha beteg vagy, csak akkor tesztelnek, ha mind a három alaptünetet produkálod. És olykor akár tíz napba is kerülhet, amíg eredményt kapnak, miközben kórházba kerülni szinte lehetetlen, nincs műtét, legfeljebb életmentő jelleggel. El akartuk vinni az egyik kutyánkat ivartalanítani, de egy hónapra előre sem adnak semmilyen időpontot.”

Kicsit tragikomikus, de Hollywoodban sincs mozi. Ami meg a vásárlást illeti: a 65 év felettieknek elkülönített nyitvatartási idő van reggel 7 és 8 között. Sorba kell állni mindenhol és természetesen megfelelő távolságot tartani, vagy az ember megrendeli az élelmet online és odamegy érte, felveszi, vagy kiszállítják. „Az élelmiszerboltban nem viselnek maszkot, de kesztyűt láttam. A piacon volt árus, aki hordott maszkot és plexivel is védte magát. Az emberek is megpróbálják a távolságot tartani.”

A bankba egyesével engedik be az embereket, ha pedig bejut az ember, 1-2 méterre kell állni a pénztárostól. „Az üzletek választéka sokkal foghíjasabb, mint amihez az amerikaiak hozzászoktak. Sokszor nincs víz, wc papír, fehérítő, rizs, liszt, tej, vagy épp tojás. Mindent limitálnak, megszabják, hogy maximum hány darabot, kartont lehet vásárolni. A Target élelmiszerláncban például a palackozott ásványvízből csak két zsugorral vihet egy vásárló. A húsválaszték is sokkal rosszabb és szintén korlátozott.”

New York belülről: hétköznapok a világ legfertőzöttebb városában | Magyar Hang

Soos Krisztina a manhattani, 29. emeleti lakásuk ablakából nézte, ahogy eltűntek kirándulóhajók és a világ legnagyobb mobil kórháza, a U.S.N.S. Comfort állt be a helyükbe. Sokkoló érzés volt - egy ott élő magyar házaspár beszélt nekünk arról, milyen most az élet a világ legfertőzöttebb városában. Karanténriport.

– Akadnak, akik partiznak, de a mi környékünk alapjában véve elég csendes, viszont mostanság több mentőszirénázást hallani – meséli Balázs, aki szerint lassan mindenki maszkot csinál és árulja a Facebookon.

Az Egyesült Államokban jelenleg 367 ezernél is több beteget tartanak hivatalosan számon, közülük 10 910 hunyt el a Covid-19 betegségben. Ami Kaliforniát illeti, ott a friss számok szerint 13 438-an kapták el a kórt, és 319-en hunytak el – ezen belül tízmilliós Los Angelesben és megyéjében 6360 és 147, míg a mintegy 845 ezer lakosú Ventura megyében 226 és 6 ezek a számok.

Kaliforniában egyébként Newsom kormányzó stábja úgy kalkulál, hogy az állam lakosságának 56 százaléka, azaz mintegy 25,5 millió fő fogja elkapni a kórt az elkövetkezendő két hónapban.