Lőszerrobbanás történt a legnagyobb cseh katonai kiképző központban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek – jelentette be a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

A helyszínre érkezett egy katonai és két polgári mentőhelikopter, amelyek személyzete segítséget nyújtott a sérülteknek. Legalább két polgári mentőkocsi is a helyszínre érkezett – közölte Lucie Mikisková, az olmützi mentőszolgálat szóvivője. Mikisková későbbi bejelentése szerint kilenc személy sérült meg gránátok robbanása következtében. Két sérültet mentőhelikopter szállított egy olmützi kórházba, a többieket pedig mentőautókkal vitték különböző kórházakba. A hadsereg honlapja szerint gyakorlat lehetett a központban, mert hétfőn az egész területet előre lezárták, a környező települések lakosságát pedig arra figyelmeztették, hogy emelkedni fog a zajszint – írja a CTK cseh hírügynökség. Az ügyet a katonai rendőrség vizsgálja.

Libavá jelenleg a cseh hadsereg legnagyobb kiképző központja, amelynek területén már többször előfordult hasonló eset. Legutóbb, 2021 júliusában azonban a Prágától nyugatra fekvő, kisebb Brdy kiképző központban történt robbanás: a gyakorlótéren fel nem robbant lőszerek hatástalanítása közben történt balesetben két katona megsérült, egyikük néhány nappal később bele is halt a sérüléseibe.

(MTI)

Címkék: Csehország