Lövöldözés volt a hallei zsinagóga előtt, ketten meghaltak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Utcai lövöldözés volt szerdán a Lipcséhez közeli kelet-német Halle városának zsinagógája előtt, legkevesebb két ember életét vesztette, a támadók közül többet még keresnek – jelentette a helyi rendőrség. A The Local hírportál német kiadása által idézett Twitter-bejegyzés szerint a rendőrség arról tájékoztatott, hogy az elkövetők autóval menekültek el a helyszínről.

A hatóságok arra szólítottak, senki nem menjen az utcákra. Illetve arról is tájékoztattak, egy támadót elfogtak. Az MTI szerint a rendőrség üldözőbe vette a lövöldözőt, és a várostól néhány kilométerre, Wiedersdorf településnél tűzpárbaj tört ki közöttük.

A német vasúttársaság közleményben jelezte, lezárták a városi pályaudvart, onnan nem indulnak vonatok, aki utazni akar, az Lipcséből tudja azt megtenni.

A német Bild bulvárlap értesülései szerint a zsinagóga előtti lövöldözés mellett egy gránát is robbant egy helyi zsidó temetőben. A támadás indítéka egyelőre nem ismert. A The Local szerint a rendőrség nem hozta összefüggésbe a zsinagógával.

FRISS: Szemtanúk beszámolója szerint az egyik közeli, a zsinagógától mintegy 600 méterre lévő török étterem is célpont lehetett. Állítólag ott is egy gránát robbantotta be az ajtót. A támadók közül az egyik sisakot és katonai gyakorlóruhát viselt, és gépfegyver volt a kezében.

A The Local emlékeztetett rá, hogy három hónapja politikai gyilkosság áldozata lett a migrációt támogató kereszténydemokrata Walter Lübcke. A kormányzó CDU politikusával a német neonáci alakulattal, a Német Nemzeti Demokrata Párttal (NPD) is kapcsolatba hozható 45 éves férfi végzett.