Lövöldözés volt egy orosz iskolában, legalább tizenhárman meghaltak

Lövöldözés volt egy orosz iskolában, legalább tizenhárman meghaltak

Rendőrök és mentősök az Oroszországi Föderációhoz tartozó Udmurtföld fővárosa, Izsevszk 88-as számú iskolája előtt, ahol több gyerek életét vesztette egy fegyveres támadásban 2022. szeptember 26-án. Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a támadó hat felnőttet és hét gyereket ölt meg, mielőtt magával is végzett. A támadásnak emellett 14 gyerek és hét felnőtt sebesültje is van. (MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fegyveres támadás történt az oroszországi Izsevszk városában egy iskolában. A 88-as számú iskolában történt lövöldözés következtében 13 ember meghalt, több mint 20-an megsérültek, a támadó öngyilkos lett – írta a Reuters, amely szerint a támadó horogkeresztes polót viselt.

Meduza korábban úgy értesült, hogy szeptember 26-án, hétfő reggel nyitott tüzet a férfi a 88-as számú iskolában, ahol közel 1000 diák tanul és 80 tanár dolgozik. A Meduza több fotót is látott a Telegramra feltöltve, amelyek egy elbarikádozott osztálytermet mutattak. Két rövid felvétel is felkerült a közösségi oldalra, melyeket az iskolás gyermekek készítettek a lövöldözés során, melyeken lövések voltak hallhatók. A portál szerint a gyerekek közül néhányan az iskola ablakából kiugorva sérültek meg.  

Az orosz belügyminisztérium első körben hat halálos áldozatról és 20 sérültről számolt be, majd frissítette az adatokat: közlésük szerint kilenc ember vesztette életét, köztük öt gyermek, két őr, valamint két tanár. A Reuters már 13 áldozatról ír, közülük heten gyermekek voltak. A TASZSZ orosz állami hírügynökség úgy értesült, hogy két biztonsági őr és két pedagógus is meghalt a támadás során.

A belügyminisztérium közlése szerint a fegyveres támadó a lövöldözést követően öngyilkosságot követett el, náci ihletésű ruhát viselt, és két Makarov-pisztollyal volt felfegyverkezve. A támadó indítéka egyelőre nem ismert.

A több mint félmilliós lakosú Izsevszk Udmurtföld fővárosa. Az Uráltól nyugatra fekvő település komoly nehézipari és hadiipari központ. A Volga menti szövetségi körzethez tartozó, mintegy egyharmadrészt a finnugor csoporthoz tartozó udmurtok lakta köztársaságban háromnapos gyászt hirdettek ki. 

A tragikus incidens egyetlen reggel alatt a második Oroszországban: nem sokkal az iskolai lövöldözés előtt érkeztek a jelentések arról, hogy az Irkutszki területen található Uszty-Ilimszkben egy férfi eddig ismeretlen okokból tüzet nyitott a helyi katonai nyilvántartási és sorozási irodára, melynek következtében az iroda vezetője súlyosan megsérült.