Lukasenka azt állítja, hogy Ukrajna megtámadta Belaruszt

Lukasenka azt állítja, hogy Ukrajna megtámadta Belaruszt

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tanácsának moszkvai ülésén 2014. december 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alexander Lukasenka vezette Belarusz eddig is kiszolgálta Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszióban, például megengedte, hogy az orosz támadók belorusz területről is átlépjenek Ukrajnába. Hivatalosan azonban mindeddig nem kapcsolódott be a háborúba.

Ez a lépés azonban elemzők szerint hamarosan bekövetkezhet, mert Belarusz már bejelentett egy könnyen ürügyként használható állítólagos ukrán „támadást”. Néhány nappal ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy Belarusz rakétával lőtte Ukrajna határ menti területét, most pedig Lukasenka állította, hogy az ukránok lőttek ki rakétákat egy belorusz területen lévő létesítményre.

A belorusz diktátor bizonyítékokkal nem támasztotta alá az állítását, mindenesetre azt mondta, hogy a rakéták nem érték el a céljukat, mert még a levegőben megsemmisítették őket. Lukasenka szerint Ukrajna bele akarja provokálni őket a háborúba, ami az országának egyáltalán nem szándéka.

Mindenesetre érdekes taktika lenne ukrán részről, hogy miközben keleten egyre nehezebb hadi helyzet alakul ki az ő szempontjukból az orosz agresszió miatt, szándékosan ki akarnák provokálni, hogy egy harmadik ország újabb frontot nyisson ellenük.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban jelentette be, hogy hamarosan nukleáris robbanófej célba juttatására is alkalmas rakétákat ad át Belarusznak. 

Címkék: ukrajnai háború