Lukasenka bezárta országát, nem mehetnek külföldre a fehérorosz állampolgárok

Lukasenka bezárta országát, nem mehetnek külföldre a fehérorosz állampolgárok

Aljakszandr Lukasenka (Fotó: Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fehéroroszország ideiglenesen megtiltotta állampolgárainak, hogy elhagyják az országot – jelentette kedden a BBC brit közszolgálati média, a fehérorosz állami határbizottság Telegram-csatornájára feltett közlemény alapján.

A rendelkezés számos, külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkező fehérorosz állampolgárt érint. A szigorítás alól csak a hivatalos úton tartózkodó közszolgálati alkalmazottak és az állami közlekedési vállalatok munkatársai képeznek kivételt.

A határbizottság arról számolt be, hogy számos kérvény érkezett be hozzájuk olyanoktól, akik el akarták hagyni az országot, mert tartózkodási engedélyt kaptak külföldi országoktól. Azonban jelenleg csak állandó külföldi tartózkodási engedély birtokában lehet elhagyni az országot, az ideiglenes dokumentum ehhez nem elég - tette hozzá a hatóság, amely a koronavírus-járvánnyal indokolta a döntését.

Az új utazási korlátozások a külföldiekre is vonatkoznak, akik csak tíznapos karantént követően távozhatnak az országból. A BBC megjegyzi, hogy a tavalyi vitatott választások óta sok ellenzéki hagyta el az országot. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt és csapata például Litvániában keresett menedéket.

A határbizottság azt követően döntött a kiutazási tilalomról, hogy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatának földre kényszerítése Minszkben. A fehérorosz hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést. A gép földre kényszerítését követően őrizetbe vették a rajta utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

A héten újabb újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban, ezúttal a Hrodna.life hírportál főszerkesztőjét. A szervezet közleménye szerint Aljakszej Sotát, a Hrodna.life főszerkesztőjét a háza közelében vették őrizetbe. A Hrodna.life szerint az újságíró mellé hajtott egy mikrobusz, és az abban ülő ismeretlenek a járműbe kényszerítették.

Cihanouszkaja külpolitikai tanácsadója, Valerij Kovalevszkij a Twitteren ítélte el a hatóságok döntését. A tanácsadó szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök súlyosan korlátozta az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, azt állítva, hogy a külföldi tartózkodási engedély nem elég Fehéroroszország elhagyásához.

Az események előzménye, hogy Aljakszandr Lukasenka – akit Európa utolsó diktátorának is neveznek – a nemzetközi közösség szerint egy elcsalt választás után kezdte meg tavaly a hatodik ciklusát. A hivatalos, 80 százalékos győzelmét a fehérorosz vezetésen és az autoriter partnerországain kívül senki sem ismerte el, viszont tömegtüntetések kezdődtek a választást követően, amelyeket kemény kézzel levertek a fehérorosz erőszakszervezetek.