Luxemburg külügyminisztere szerint Putyin „kiiktatása” lehet az egyetlen kiút a háborúból

Luxemburg külügyminisztere szerint Putyin „kiiktatása” lehet az egyetlen kiút a háborúból

Forrás: Jean Asselborn Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök „fizikai kiiktatása” lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének – a Luxemburg Times nevű hírportál jelentése szerint erről beszélt egy interjúban Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. A politikus – a portál szerint – úgy fogalmazott: „Ha az orosz nép tisztában lenne azzal, hogy Putyin milyen pusztítást végez, mennyi félelemért és mennyi halálos áldozatért felelős, akkor véleményem szerint a Kreml megbukna”. – Ezt csak kívánni lehet, és azt is, hogy Putyint megsemmisítsék – közölte.

Asselborn azt nem tudja elképzelni, hogy a felek között zajló jelenlegi béketárgyalások eredményre vezethetnek. A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották, míg a második fordulóra a hírek szerint szerda este kerül sor.

A külügyminiszter később közleményt adott ki. – Még 18 év külügyminiszterként eltöltött év után sem tudom elnyomni az érzelmeimet és az igazságérzetemet az ártatlan embereket ért mérhetetlen emberi szenvedés miatt – írta. – Ez hiba volt, de egyben lehetőség is a helyzet kezelésére. A kritikát elfogadom, jogos. Nem fogom homokba dugni a fejem – közölte. Kitért arra is, hogy „dühében” tette ezeket a kijelentéseket, miután értesült a pusztításról Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban.

A kormánykoalíciós Luxemburgi Szocialista Munkáspárthoz tartozó (LSAP) külügyminiszter nyilatkozatát követően a konzervatív Alternatív Demokratikus Reformpárt Xavier Bettel luxemburgi kormányfőhöz fordult azzal a kérdéssel, helyénvalónak tartja-e, hogy kormányának külügyminisztere nyilvánosan halálos erőszakról beszél egy külföldi államfő ellen. Bettelnek egy hét áll rendelkezésre, hogy válaszoljon a kérdésre.

A háborút érintő percről percre közvetítésünket itt olvashatja!