Ma bukhat a brit kormányfő

Ma bukhat a brit kormányfő

Theresa May brit kormányfőn a brexit miatt keményen csúfolodó graffiti Londonban (Fotó: Matt Brown/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly kihívás előtt áll Theresa May, a brit közszolgálati BBC információi szerint ugyanis ma kora este saját pártjának parlamenti képviselői egy bizalmatlansági indítványban arról szavaznak, hogy menjen, vagy maradjon a posztján a brit kormányfő.

A szavazásra londoni idő szerint 18 és 20 óra között kerül sor, ám azt nem tudni, milyen gyorsan közlik majd annak eredményét a közvéleménnyel. Voksolni a hírek szerint a brit Konzervatív Párt parlamenti képviselői fognak – a toryk egyébként az alsóházban 315, míg a felsőházban 248 mandátummal bírnak. Ilyen szavazásra akkor kerülhet sor, ha legalább 48 képviselő hivatalosan levélben kezdményezi azt.

A diákok járhatnak a legrosszabbul a brexittel | Magyar Hang

Még mindig semmi sem biztos, de az már körvonalazódik, mi vár az uniós munkavállalókra a brexit után. Oxfordi tudósítónk összeszedte azt, ami eddig kiderült.

May, aki közvetlenül a 2016 őszi brexit-szavazás után vette át a miniszterelnöki posztot pártbéli elődjétől, David Camerontól, akkor maradhat miniszterelnök, ha elnyeri a voksok minimum felét. Ha nyer, akkor amúgy elmozdítására egy évig nem kezdeményezhetnek ellene új szavazást a párton belül. Amennyiben viszont nem sikerül megszereznie a támogatást, úgy távoznia kell.

A kormányfő egyre kellemetlenebb helyzetbe került a brit uniós kilépő miatt, s az elmúlt időszakban már saját pártján belül is egyre több kritikát kapott a brexit miatt. Mind több tory képviselő pengette ugyanis meg azt, hogy új népszavazást kellene kiírni a kérdésről, és Nagy-Britanniának sokkal jobb lenne, ha az EU-ban maradna. Ez a vélemény egyébként különösen a fiatalabbak körében mind markánsabb.

Ha egyébként May bukik, akkor párton belül is szavazást kell kiírni arról, hogy ő maradjon-e a pártvezér. Ha ott sem sikerül többséget szereznie, akkor, mivel Nagy-Britanniában a kormánypárt aktuális vezére a kormányfő is egyben, távoznia kell a miniszterelnöki pozícióból. Akad olyan sajtóspekuláció is, amely szerint, ha May nem kap komoly támogatást, úgy lemond pártvezetői tisztségéről is, így mindenképp új kormányfőt kell kinevezni.

Korábban arról is esett már szó, hogy előre hozott választásokat kellene tartani, ám attól az ellenzéki Munkáspártban is szemmel láthatóan ódzkodnak. Nem igen vállalnák a felelősséget, hogy egy kormányváltás esetén nekik kellene kivezetniük az EU-ból a briteket, miközben a párt nem támogatja azt. A brexit elvileg 2019. március végén indul egy bő másfél éves átmeneti időszakkal, ám már a törvényhozásban is egyre többen szeretnék, ha az egész megfeneklene és egy új voksolással mindent visszacsinálhatnának. Külön pikantéria ugyanakkor, hogy jövő májusban már nem tartanak európai parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban, így például ha a britek végül mégse távoznának, elképzelhető lehet, hogy egy ideig EP-képviselet nélkül maradnának.