Ma tárgyalják Brittney Griner Oroszországban letartóztatott amerikai kosárlabdázó fellebbezését

Ma tárgyalják Brittney Griner Oroszországban letartóztatott amerikai kosárlabdázó fellebbezését

Britney Griner (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brittney Griner amerikai kosárlabdázónőt még februárban, Oroszország ukrajnai inváziója előtt néhány nappal tartóztatták le a moszkvai Seremetyevo reptéren, amikor be akart lépni az országba (az amerikai profi női bajnokság, a WNBA szünetében eddig orosz csapatoknál játszott idegenlégiósként). Grinernél kis mennyiségű hasisgyantát találtak, ami miatt kábítószer birtoklása miatt indult ellene eljárás.

Griner azóta őrizetben van, három hónappal ezelőtt első fokon már kilenc évnyi börtönbüntetésre ítélték. A kosárlabdázó fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, bár a hasis birtoklását nem tagadja, de állítása szerint a minimális mennyiségű kábítószer csak figyelmetlenségből maradt nála, nem szándékosan akarta becsempészni az országba. 

A fellebbezést a moszkvai kerületi bíróság fogja tárgyalni kedden. Griner orosz ügyvédei szerint a sportoló, bár erős jellem, érthető módon nagyon ideges a tárgyalás előtt. Ő maga egyébként személyesen nem lesz jelen a bíróságon, hanem élő videókapcsolaton keresztül követi majd az eseményeket. Az ügyvédek nem túl bizakodók, szerintük a vádlott „nem reménykedik a csodában”.

Várhatóan a másodfokú ítélet még ma meg fog születni. Elméletileg a feljebbviteli bíróság helyben hagyhatja, súlyosbíthatja vagy enyhítheti is az elsőfokú ítéletet, vagy új eljárásra utasíthatja az elsőfokú bíróságot, de az Egyesült Államok és Oroszország közötti jelenlegi feszült helyzet miatt az elemzők szerint kizárható, hogy Griner jól jöjjön ki az eljárásból.

Biden elnök korábban már fogolycserét ajánlott fel az oroszoknak, de azok akkor elutasították az ajánlatot. Az amerikai és az orosz elnök várhatóan hamarosan találkozik egymással a G20-as országok csúcstalálkozóján (vagy legalábbis egy légtérben fognak tartózkodni). Biden kijelentette, hogy csak Griner ügyében hajlandó Putyinnal beszélni, de kétséges, hogy erre van-e fogadókészség.

Ha Grinert elítélik, várhatóan egy távolkeleti büntetőtáborba helyezik át. A jelenlegi fogvatartási helyén naponta egyszer sétálhat az udvaron, az ideje többi részét a cellájában tölti két cellatársával. Az priccsét, minthogy Griner több mint két méter magas, az ő számára meghosszabbították.