Macron: El kell kerülni, hogy vazallussá váljunk

Macron: El kell kerülni, hogy vazallussá váljunk

A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (j) Hszi Csin-ping kínai államfő társaságában a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartománybeli Kuangcsouban 2023. április 7-én (Fotó: MTI/AP/SIPA Pool/Jacques Witt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron francia államfő szerint az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie a tajvani kérdésben.

„A legrosszabb dolog az lenne, ha mi, európaiak azt gondolnánk, hogy követni kéne„ a tajvani kérdésben bárkit is, és „alkalmazkodnunk kellene az amerikai ritmushoz és a kínai túlreagáláshoz” – jelentette ki a francia elnök a Les Échos című napilapban vasárnap megjelent interjúban. A vezető francia gazdasági lap még azelőtt készített interjút Emmanuel Macronnal pekingi látogatásán, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. A francia elnök „ébredésre” szólította fel Európát. „A mi prioritásunk nem az, hogy alkalmazkodjunk mások mentetrendjéhez a világ minden térségében” – fogalmazott Emmanuel Macron.

A francia elnök pénteken Pekingben tárgyalt a tajvani kérdésről Hszi Csin-ping kínai elnökkel. „A megbeszélés tartalmas és őszinte volt” a két fél között „a térség feszültségeinek felhalmozódásáról” – tudatta a francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron szerint Európa feladata a „stratégiai autonómiájának” a megalkotása, s ezért az interjúban óva intett a Kína és Egyesült Államok közötti kétpólusú ellentét felgyorsulásától, amely miatt „sem idő, sem pénzügyi eszközök nem maradnak a stratégiai autonómia” létrehozására. „Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, ha marad néhány évünk megalkotni azt” – mondta a francia elnök. „Paradoxon lenne, hogy éppen akkor, amikor egy valódi európai stratégiai autonómia alapjait helyezzük el, elkezdenénk az amerikai politikát követni, pánikszerűen” – tette hozzá. A francia elnök üdvözölte, hogy az Európai Unión belül „megnyerte az ideológiai csatát”. „Mondhatnánk, hogy öt éve az európai szuverenitás még nem létezett” – vélekedett. Szorgalmazta az európai „védelmi politika megerősítését”, valamint „a nukleáris és a megújuló energiák érdekében folytatott küzdelem felgyorsítását”.

(MTI)