„Maga a legkorruptabb rendszer szimbóluma az EU-ban” – így próbálták megizzasztani Orbánt Strasbourgban

„Maga a legkorruptabb rendszer szimbóluma az EU-ban” – így próbálták megizzasztani Orbánt Strasbourgban

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlamentnek a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentés strasbourgi vitáján 2018. szeptember 11-én. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI / Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lement a vita az Európai Parlamentben a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről. Összefoglalónk a fontosabb hozzászólásokkal.

A vita Judith Sargentini felszólalásával indul. A holland EP-képviselő a késő Orbán Viktor kormányfőt külön üdvözölve kifejtette: Az Európai Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy a szabadság, jogállamiság, a nemek közötti egyenlőség terén kötelezettségeket vállal. Szavai szerint ezen értékek sérülnek Magyarországon egyebek között a független bírák mozgásterének megkötésével, azzal, hogy meghatározza mely egyházak működhetnek, illetve vétett a férfiak és nők közötti egyenlőség ellen is. – Megvan a kockázata annak, hogy az unió értékei sérülnek. Semmi nem javult azóta, hogy júniusban szavaztunk a jelentésről – fogalmazott Sargentini, aki a sajtószabadság kérdésére utalva megjegyezte: júliusban az utolsó független médium is tulajdonost váltott.

Magyar Hang – A Túlélő Magazin

Magyar Hang – A Túlélő Magazin was live.

Mindannyiunk feladata, hogy védjük az európai értékeket, amelyek pluralizmuson, diszkriminációmentességen, toleránsságon és az igazságon alapulnak. Feladatunk, hogy lépjünk azon szerződés alapján, amit egyébként Magyarország is deklarált. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a hetes cikk első bekezdése értelmében lépnünk kell – fogalmazott Sargentini.

Orbán Viktor: Önök most nem egy kormányt, hanem egy országot fognak elítélni

„Tudom, hogy önök már kialakították álláspontjukat, többségük meg fogja szavazni a jelentést, nem fogják megváltoztatni véleményüket. Önök most nem egy kormányt, hanem egy országot fognak elítélni” – kezdte beszédét Orbán Viktor. Mint mondta, Magyarország vérével járult hozzá Európa történelméhez. Azt az országot fogják elítélni, amely egyebek között fellépett a világ legnagyobb hadserege, a szovjet ellen, vérét áldozta a szabadságért és megnyitotta kapuit a kelet-németek előtt. „Most azok vádolják Magyarországot, akik örökül kapták a demokráciát. Magyarország számára a szabadság és demokrácia becsület kérdése. Sérti Magyarországot, sérti a magyar nép becsületét a jelentés. Az EU visszaél a hatalommal, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést. Nekünk a demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés” – szögezte le a magyar kormányfő.

„Önök súlyos felelősséget vesznek magukra, amikor az európai unió történetében először ki akarnak rekeszteni egy népet a döntésekből” – hangsúlyozta Orbán. Mint mondta „vannak és lesznek is még vitáink, másképp gondolkodunk a nemzeti kultúrák szerepéről, a családokról és a migrációról, de a különbségek nem adnak okot arra, hogy kirekesszenek bennünket.

Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akikkel nem értünk egyet” – mondta a magyar kormányfő, amelyre felhördülés volt a képviselők egy részének reakciója.

Pávatánc és atombomba – Magyar Hang

Akárhogy alakul az EU jövője, erős szövetségesek nélkül sem Orbán Viktor, sem Magyarország nem számíthat sok jóra.

Kifejtette: Az Európai Parlament legsikeresebb pártja a Fidesz, ezért a liberálisok és baloldaliak bosszújának tartja a jelentést. Megjegyezte azt is, hogy a jelentés készítői nem küldtek Magyarországra megfigyelőket, a jelentés 37 súlyos tévedést tartalmaz, erről 108 oldalas összefoglalót kaptak a képviselők.

– Magyarország nevében kötöttem megállapodásokat a médiatörvényről, az igazságszolgáltatásról, sőt még az alkotmány egyes passzusairól is.

A jelentés felrúgja ezeket, azaz ha ezt elfogadják, akkor mi értelme bármilyen kompromisszumnak. – tette fel a kérdést Orbán, hozzátéve: azért vádolnak minket, mert a magyarok eldöntötték, nem leszünk bevándorló ország. – Megállítjuk az illegális migrációt, védeni fogjuk jogainkat, ha kell, önökkel szemben is. Készen állunk a jövő májusi EP-választásokra – zárta mondandóját Orbán Viktor.

Manfred Weber: Ha azzal riogatunk, hogy általánosságban bélyegezzük meg a muszlimokat, akkor olyanok leszünk mint a dzsihádisták

A néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, az Orbán Viktorral a plenáris vita előtt összekülönböző Manfred Weber leszögezte, mivel első ízben beszülünk a hetes cikkelyről egy ország történetében, ezért meg kell nyugtatni magunkat, egyúttal összegezni, mit is gondolunk a saját életformánkról. „Egy olyan dologról beszélünk, aminek nagyon sok köze van a szabadsághoz, ezért is érthetetlen, a CEU miért nem adhat ki diplomát Budapesten. Demokráciában a többség irányíthat, de a civil társadalom is fontos. Ugyan tudni akarjuk, kiket finanszíroznak, és hogyan, de figyelni kell rájuk, nem szabad ellehetetleníteni őket” – közölte Weber.

A migrációról szólva a német CSU-politikus arról beszélt: „ha azzal riogatunk, hogy általánosságban bélyegezzük meg a muszlimokat, akkor olyanok leszünk mint a dzsihádisták”. Az EPP-frakcióvezetője azt is kijelentette: „Mindig is készen álltunk, hogy kompromisszumot kössünk. A Fidesz az előző bizottság kéréseit is figyelembe vette, de ha most a magyar kormány nem képes erre, akkor sajnos a hetes cikkely bevezetésének kérdése igen is fontos lesz.” A szerdai szavazásról szólva sejtelmesen úgy nyilatkozott: „este határozza el a frakció a szavazást. Szerinte mindig a kompromisszum a legfontosabb. Weber ezért nagyon reméli, a vitában az Európa-barát pártok egységesen kiállhatnak a sajtó szabadsága, zavartalan működése érdekében. A német politikus szerint mindenki megharcol a korrupció ellen, és mindenhol erre kell törekedni. „Közösen sikerülhet; csak akkor van jövőnk, ha összefogunk, ahogy az EU alapítói: kezet nyújtottak egymásnak, és fenntartották a jogállamiságot minden áron” – zárta beszédét az egyes hírek szerint a következő Európai Bizottság elnöki székére pályázó német CSU-politikus.

Udo Bullmann, a német szociáldemokraták színében politizáló EP-képviselő a magyar kormányfőről summázva kétszer is kijelentette:

Maga a legkorruptabb rendszer szimbóluma az EU-ban

Guy Verhofstadt: Ön nem egyenlő Magyarországgal

A vitában szót kért Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) frakcióvezetője is. A magyar jogállamiság kérdésében hagyományosan aktív, és tudvalevőleg nem nagy Orbán-fanatikus belga politikus a magyar kormányfőnek címzett mondataiban kifejtette: Magyarországot ma nem vennék fel az Európai Unióba.

Vigyázó szemetek Brüsszelre vessétek... – Magyar Hang

Az már biztos, hogy Brüsszelben megint hosszú hónapokig napirenden lesz a magyarkérdés.

– Ön Magyarország miniszterelnöke és egy pártelnök. Ön nem egyenlő Magyarországgal – fejtette ki. Mint mondta, az Európai Unió keresztény alapelveken nyugszik, majd Robert Schuman gondolatait idézve megjegyezte: a kereszténység  minden ember egyenlőségét hirdeti, fajra, bőrszínre, társadalmi osztályra, foglalkozásra való tekintet nélkül. – Felebaráti  szeretet alapján kell tekintenünk egymásra – utalt a bevándorláspolitikára Verhofstadt, aki szerint Orbán a megosztottságot akarja elültetni az Európai Unióban.

Szájer József: Az ártatlant vádolják azzal, amiben önök a bűnösök

A jelentés elismerte, hogy nem talált elég közösségi jog alá tartozó kifogásolható esetet. Kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó ügyeket vizsgál, ami ellentétes a szerződéssel, a jogállammal – kezdte felszólalását Szájer József.

A fideszes EP-képviselő szavai szerint több ezer éves jogelv lábbal tiprása, hogy a vádlott nem védekezhet, márpedig az, hogy Orbán Viktor mindössze öt percben fejthette ki álláspontját, nem mást jelent. Szájer szerint a demokráciával ellentétes, hogy a jelentésről szóló szavazásban nem számolják majd a tartózkodást. – Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Azaz az ártatlant vádolják azzal, amiben önök a bűnösök – fogalmazott, megjegyezve: a parlament bosszút áll  az illegális migrációt kerítéssel megállító Orbán Viktoron.

Balczó Zoltán: A szankciókkal nem egy kormányt, hanem egy egész országot sújtanának

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője rövid felszólalásában kifejtette: Magyarországnak elismerést kellett volna kapnia a határvédelemért, azért, hogy 2015-ben megállította az illegális bevándorlást. Ehelyett elítélnek bennünket a kvóta visszautasítása miatt.

A politikus visszautasította az antiszemitizmus vádját is, valósnak nevezte ugyanakkor a jogállamiság korlátozása, a korrupció, valamint a kormánypárti médiatúlsúly miatti felvetéseket. – Feltehető a kérdés, hogy mennyire szabad ország Magyarország, de tartózkodni fogok a holnapi szavazáson, nem támogatom a migrációpárti jelentést. (Azaz az eljárásrend szerint az ő voksa nem fog számítani, miként azt hétfőn a képviselőtestület jogi szolgálata is megerősítette.) – A szankciókkal nem egy kormányt, hanem egy egész országot sújtanának – fogalmazott Balczó Zoltán.

Orbán Viktor egy hős, aki az európai migrációs hullámot megállította. Ő volt az egyetlen, aki az uniós szabályokat betartotta – jelentette ki rövid felszólalásában az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt EP-képviselője, Harald Vilimsky.

Gál Kinga szerint a jelentés egyik célja az Európai Néppárt megosztása, politikai indíttatással készült. „Nem minket minősít, hanem azokat, akik készítették, ezért kérem, ne fogadják el azt szerdán” – közölte a fideszes EP-képviselő.

Ujhelyi: Orbán egy kútmérgező

„Ön hazudik. Hazudik itt, és hazudik otthon. Nem kell Magyarországot megvédeni Brüsszeltől és Brüsszelt sem kell megvédeni a migrációtól” – kezdte felszólalását Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője szerint Orbán Viktor csak a „bűzös rezsimjét” akarja védeni a jogtól és az európai közösségtől. – Ön elvette a forrásokat azért, hogy abból birodalmat építsen. A legnagyobb bűne, hogy megosztotta a magyar társadalmat, jókra és rosszakra osztotta a magyarokat. Kezdte azzal, hogy elvette a kokárdát, amit én most szimbolikusan visszaveszek – utalt a 16 évvel ezelőtti választási kampányra Ujhelyi.

– Ön mérget dobott a kútba, ezért kell a jelentést elfogadni hogy megtanulja maga és az utókor, hogy ezt nem teheti meg senki a saját hazájával – zárta beszédét szocialista EP-képviselő.

Kósa Ádám: A Fidesz az egyetlen párt, amely egy fogyatékossággal élő és egy roma képviselőt küldött az EP-be

Járóka Lívia leszögezte: ezt a jelentést most kell megállítani. „A CEU-n végeztem, nyugati egyetemeken tanultam, ezért is különösen fontos volt, hogy a Fidesz képviselőjeként választottak meg európai parlamenti alelnöknek” – közölte az EP fideszes alelnöke. Egyúttal aláhúzta: „Mi voltunk az első ország, amely a cigánygyerekek szegregációját a zászlajára tűzte. Meg kéne köszönni, amit a magyar kormány a romákért tett.” Egy gyors viszontválaszban pedig arról is beszélt: „Fontosnak tartom, hogy az EP-nek van roma képviselője, azt viszont elképesztőnek, hogy olyan dolgok maradtak benne a jelentésben, mint hogy a cigánygyilkosságok az Orbán-kormány alatt történtek, miközben, épp akkor ítélték el az elkövetőket, ahogy a Magyar Gárdát is a korábbi Gyurcsány-kormány bukása után tiltották be.”

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő leszögezte: „Magyarország 2010 áprilisában döntött, a romokban lévő ország kétharmaddal ruházta fel az Fideszt, az Orbán-kormány egyből nekilátott az ország rendbetételéhez.” Az első jelnyelven kommunikáló európai parlamenti képviselő hozzátette: „Már 2011-ben boszorkányüldözést emlegettem, nekünk magyaroknak világos világképünk van. Kimondjuk, mi magyarok nem kérünk az illegális bevándorlásból. A Fidesz az egyetlen párt, amely egy fogyatékossággal élő és egy roma képviselőt küldött az EP-be, és maguk akarnak kioktatni. Minden tizedik ember fogyatékos Magyarországon, önök pedig ahelyett, hogy például rajtuk segítenének, olyan szervezeteknek adnak pluszforrásokat, amelyek az illegális bevándorlást segítik.”

Orbán: az ellenzék jobban gyűlöl, mint amennyire szeretik hazájukat

„Verhofstadt úr, ön jobban gyűlöl bennünket, mint amennyire szereti Európát. Ugyanez a baj az ellenzékkel is: önök jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – kezdte viszontválaszát Orbán Viktor. A kormányfő röviden reagált a korrupcióval, a CEU-val, az antiszemitizmussal és a migrációval kapcsolatos vádakra.

– Magyarországon minden pályázat nyilvános, a bizottság által hazánk ellen indított eljárások száma megfelel az uniós átlagnak. Idefelé jövet felmentem a CEU weboldalára, ahol azt olvastam, az egyetem működése a jövőben is biztosított, minden beiskolázott Budapesten fogja befejezni az évet, az akkreditáció érintetlen, Budapest vendégszerető város – fejtette ki Orbán, aki szerint a modern antiszemitizmus központja Brüsszel, innen irányítják ugyanis az antiszemita szervezeteket. A jelenség Közép-Európában csökken, míg Nyugaton egyre növekszik.

– Látom, hogy baj van, gyenge az Európai Néppárt, úgy táncolunk, ahogy a szocialisták és liberálisok fütyülnek – fejtette ki. Orbán odaszúrt azoknak is, akik azt állítják, nem Magyarországot, hanem a kormányt támadják. – Olvassák el a jelentést címét, itt nem minket, hanem Magyarországot akarják elítélni – zárta szavait a miniszterelnök.

Az előzmények

A holland zöldpárti képviselő, Judith Sargentini vezetésével készült 68 oldalas dokumentum szerint mintegy tucat területeken áll fenn az uniós közös értékek megsértésének veszélye: Az alkotmányos és a választási rendszer működése; az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai; a korrupció és az összeférhetetlenség; a magánélet- és adatvédelem; a véleménynyilvánítás szabadsága; a tudományos élet szabadsága; a vallásszabadság;az egyesülési szabadság; az egyenlő bánásmódhoz való jog; a kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem; a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai; a gazdasági és szociális jogok.

A Fidesz politikusai, EP-képviselői és a kormányközeli civil szervezetek mindvégig azt hangoztatták: a Sargentini-jelentést politikai motivációk alapján készítették, hogy így támadják, és próbálják ellehetetleníteni a magyar kormányt migrációval kapcsolatos „különutassága” miatt. A kormányzati és a kormánypárti megszólalások a plenáris ülés előtti napon is ugyanerről szóltak.

A Sargentini-jelentésről, a szavazásról, a vitáról és az esetleges politikai következményekről az alábbi cikkünkben olvashat bővebben!

A Sargentini-jelentésről vitáznak az Európai Parlamentben – Magyar Hang

Orbán Viktor hét percet kap a keddi plenáris ülésen. A vita másnapján szavaznak a magyar jogállamisági helyzetről szóló jelentésről – amelynek főkoordinátora épp most jelezte, tíz év után visszavonul, nem indul a jövő évi EP-választáson. Menetrend és a lehetséges forgatókönyvek.

A vitát követően szerdán szavaznak majd a jelentésről. Orbán Viktor és a magyar kormány, illetve a Fidesz számára talán a legérdekesebb az lesz, miként reagál és hogyan szavaz majd saját uniós pártcsaládja, a jobbközép, konzervatív politikai alakulatokat tömörítő Európai Néppárt (EPP). Állítólag ugyanis minden jobbközép politikus örül ugyanis annak, hogy meg kell osztania a politikai platformot a magyar miniszterelnökkel. Manfred Weber, az EPP jelenlegi európai parlamenti német frakcióvezetője például közölte, ha a magyar fél részéről nem tapasztalhatóak megfelelő jelek, és a dolgok állása nem változik a maihoz képest, akkor támogatná a Sargentini-jelentés megszavazása esetén az EU-s alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását – amelyet alkalmazva felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát az uniós szervezetekben, befagyaszthatják a nekünk szánt uniós támogatásokat, és legextrémebb esetben akár ki is zárhatnak minket az EU-ból.

A szerdai szavazáson elképzelhető, hogy a német CDU–CSU-képviselők mindegyike megszavazza a magyar kormányt elítélő jelentést. Az osztrák kancellár is jelezte, az általa vezetett jobbközép ÖVP megszavazza a Sargentini-jelentést és felfüggesztené a Fideszt európai néppárti tagságát. A plenáris vita elé írt, Sebastian Kurz és Orbán Viktor kapcsolatáról szóló cikkünket itt olvashatja.

Nem állnak ki Kurzék Orbán mellett – Magyar Hang

Az osztrák kancellár vezette jobbközép ÖVP megszavazza a Sargentini-jelentést, és felfüggesztené a Fideszt európai néppárti tagságát.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.