Sorra hagyják el Zemmourt szövetségesei

Sorra hagyják el Zemmourt szövetségesei

Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a francia elnökválasztás független jelöltje köszönti támogatóit a Párizstól északra fekvő Villepinte-ben tartott gyűlésen 2021. december 5-én (Fotó: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre többen távoznak Éric Zemmour pártjából, a Reconquête-ből – számolt be róla a Le Point nyomán a francia konzervatív Valeurs Actuelles.

Zemmour az elnökválasztás első fordulóján közel 2,5 millió szavazatot kapott, ez 7,07 százalékhoz volt elég. Marine Le Pen eközben 23,15 százalékkal futott be Macron után, a második fordulóban pedig Zemmour már arra buzdított, hogy mindenki szavazzon a Nemzeti Tömörülés politikusára.

Macron második fordulós győzelme után Zemmour jobboldali egységre szólított fel, és arról beszélt, ez már a sokadik választás, amikor egy Le Pen elbukott végül. Hiába, a Nemzeti Tömörülés egyértelművé tette, hogy nem kíván a júniusi törvényhozási választásokon sem koalícióra lépni vele. Sőt, az elmúlt hetekben távozott pártjából a korábban Nemzeti tömörülés-tag Jean Messiha szóvivő, valamint a kampánystratégiai igazgató-helyettes, Antoine Diers is. Messiha inkább az Apollon think tanket választotta a bizonytalanabbá váló politikai jövő helyett. A France Info pedig már arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi miniszter, Philippe de Villiers is szakíthatott Zemmourral. 

Többen egyébként Zemmour párjára és tanácsadójára, Sarah Knafóra mutogatnak, aki szerintük nagyokat mosolyog az előtérben, de a színfalak mögött már más, jóval harciasabb arcát mutatja. Erről már a L'Express írt részletesebben. Az esszéistaként ismertté vált Zemmour sajtótitkára, Isabelle Muller például azért dönthetett a távozás mellett, mert stratégiai nézeteltérése támadt Knafóval. Már a kampány során is egyértelmű volt egyébként a L'Express szerint, hogy Muller kezd belefáradni az egészbe. A leginkább abba, hogy hiába próbálkozott, nem tudta akaratát keresztülverni a Zemmourra a legnagyobb hatással lévő Knafo mellett.