Szabad Európa: magyar vízummal kaphatták el Lukasenka emberét Csehországban

Szabad Európa: magyar vízummal kaphatták el Lukasenka emberét Csehországban

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök interjút ad a Nacionalnaja Oborona (Nemzetvédelem) című orosz újság főszerkesztőjének Minszkben 2021. november 9-én (Fotó: MTI/AP/BelTA/Nikolai Petrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vladimir Bazanov, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője és Alekszandr Lukasenka bizalmi embere magyar vízummal jutott be a schengeni zónába – állítják cseh források. A Szabad Európa szerint a három balti ország tiltólistáján is szereplő férfit Csehországban elfogták és kiutasították.

Mint a DenníkN írja, rendőrségi és külügyi forrás is megerősítette nekik, hogy magyar vízummal tudott bejönni schengeni területre a Csehországban elfogott Vladimir Bazanov. Az egyik forrás azt is elárulta, hogy Bazanovék három hónapos vízumot kaptak a magyar államtól. 

Bazanov Lukasenka szövetségese, a férfit tavaly novemberben 25 társával együtt Észtország, Lettország és Litvánia kitiltotta a területéről a helyi választási csalásokban és azt követő brutális elnyomásban játszott szerepük miatt – emlékeztet a Szabad Európa.

Bazanovot és feleségét november 30-án azzal a gyanúval állították elő Csehország sziléziai területén, hogy nincs semmilyen cseh tartózkodási engedélyük, és a helyi járványügyi szabályokat is megszegték. A lap szerint kihallgatásuk és rendőrségi tartózkodásuk jó néhány órán át tartott, és azzal az eredménnyel zárult, hogy a férfit és feleségét december elsejei határidővel kiutasították Csehországból. A prágai magyar nagykövetség nem cáfolta a vízumkiadás tényét, annyit közöltek, hogy egyéni ügyekben nem adhatnak felvilágosítást.