Magyarország Azerbajdzsán mellett áll Hegyi-Karabah ügyében

Magyarország Azerbajdzsán mellett áll Hegyi-Karabah ügyében

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Amilyen óvatosan fogalmazott Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón Hegyi-Karabah ügyében, olyan egyértelműen foglalt állást a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A hivatal az Indexnek adott válaszában azt írta, kiáll Azerbajdzsán területi integritása mellett, Hegyi-Karabah pedig az államhatárokon belül található.

Hegyi-Karabah Azerbajdzsán és Örményország között fekszik, nemzetközi jogi szempontból a muzulmán azeriek magukénak tudják, de közben örmény nemzetiségiek irányítják. A hétvégén újra fellángoltak az indulatok, és 16 azeri polgár vesztette életét, míg Jereván 104 fős katonai és 23 fős civil veszteségről adott számot.

„Az örmény többségű Nagorno-Karabakh Azerbajdzsán nemzetközileg elismert határain belül fekszik, hazánk pedig általános nemzetközi jogi alapelvként támogatja az államok területi integritását és szuverenitását” – jelentette ki a KKM. Hozzátéve, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Minszki Csoportjának társelnöki egyeztetései keretében történő tárgyalásos megoldást pártolják.

A konfliktus, mint az Index megjegyzi, téma lehet a ma kezdődött kétnapos EU-csúcson is, a magyar kormány pedig úgy tűnik, ismét Azerbajdzsán oldalára áll. Szó lehet az Európai Unió és Törökország viszonyáról is, miután utóbbi szintén az azerieket támogatja. A magyar kormány korábban sem félt felvállalni a nyugati szövetségesekkel való nézeteltérést, például tavaly, amikor megvétózta azt a szövegtervezetet, amelyben a török kormányt akarták megróni a szíriai hadművelet miatt. És emlékezetes az is, mikor 2012-ben a kormány kiadta az azerieknek azt a baltás gyilkost, aki korábban Magyarországon gyilkolt meg egy örmény férfit. Bár Azerbajdzsán azt ígérte, a merénylő letölti ott a büntetését, valójában hősként fogadták őt.