Magyarország felől érkezhetett a Zágrábban lezuhant robotrepülőgép

Magyarország felől érkezhetett a Zágrábban lezuhant robotrepülőgép

A horvát rendőrök lezárták a Jarun tó környékét, ahol feltehetően egy Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le 2022. március 10-én. (Képernyőfelvétel: HINA multimedija)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén, a Jarun tó mellett, a tárgy három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe. 

A horvát kormány péntek délelőtt tájékoztatása szerint valóban egy orosz gyártmányú robotrepülőgép zuhant le, mely a magyar légtérből érkezhetett Zágrábba. A gép 700 km/h sebességgel lépett be a horvát légtérbe, 1300 méter tengerszint feletti magasságban, írja a Hvg.hu.

Zoran Milanović horvát elnök egy videóban is bejelentkezett, amelyben azt mondta, hogy a gép több mint 40 percig repült Magyarország felett, Horvátországban kevesebb mint hét percig.

„Tudjuk, milyen objektum repült be és honnan [...] Ez komoly incidens, aminek a kivizsgálása folyamatban van” – mondta Milovanović elnök. Állítása szerint az eddigi vizsgálataik alapján a radarjaik rögzítették a repülő útját, de egyelőre még nem jött el az ideje az ujjal mutogatásnak. – Engem az érdekel, hogy hogyan tölthetett ennyi időt Zágráb fölött egy ilyen szofisztikálatlan repülő – mondta az elnök a 444 beszámolója szerint. A katonai drón legalább 560 kilométert repült úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó horvátországi és magyarországi légvédelem látszólag nem észlelte.

Markijan Lubkjivski, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a Jutarnji List kérdésére határozottan elutasította, hogy a Zágrábban lezuhant gép az ukrán erőkhöz tartozott volna. Ugyanakkor a Thedrive.com Ukrajna használ még ilyen, a használat után megsemmisülő gépeket.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a tájékoztatás szerint már egyeztetett Orbán Viktorral, és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is beszélt. Lapunk  kérdéseket tett fel a Honvédelmi Minisztériumnak és a Hungarocontrolnak, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Szijjártó Péter külügyminiszter már reagált is az incidensre röviden a Facebookon. Mint írta: „Az imént beszéltem telefonon Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter kollégámmal a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében. Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt”.

Frissítés: A Honvédelmi Minisztérium később úgy reagált, hogy Magyarország légterébe lépésétől végig nyomon követte és ellenőrzés alatt tartotta a magyar légtérvédelem a Zágrábban lezuhant drónt. Részletek itt>>>

Pénteki percről percre közvetítésünket itt olvashatja a háborúról!