„Magyarország valamiért arra számított, hogy képes lesz visszaszerezni területeit”

„Magyarország valamiért arra számított, hogy képes lesz visszaszerezni területeit”

Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek Kijevben 2022. április 22-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország előre tudott az Ukrajna elleni orosz támadásról, és a mellett, hogy nyíltan együttműködik Oroszországgal, arra számított, hogy megszerzi magának Ukrajna egy részét – mondta Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára egy tévéműsorban.

Danyilov szerint a NATO-ban néhány ország nem tartja tiszteletben a szervezet által megkövetelt demokratikus értékeket. „Például Magyarország nyíltan vállalja, hogy együttműködik Oroszországgal. Ráadásul Budapestet figyelmeztette előre Putyin orosz elnök, hogy támadás készül Ukrajna ellen” – mondta, majd azzal vádolta Magyarországot, hogy vissza akarta szerezni az egykor Magyarországhoz tartozó ukrajnai területeket.

„Látják, hogyan viselkedik Magyarország, és valamiért arra számított, hogy képes lesz visszaszerezni területeit. Ez azonban sohasem fog bekövetkezni, mi fogunk győzni” – mondta. „Arra is kíváncsi vagyok, hogy az az ország, amely így viselkedik, a háború után milyen következményekkel lesz kénytelen szembenézni” – tette hozzá.

A 444 emlékeztet rá, hogy nem először  hangzik el, hogy Putyin valamilyen módon fölajánlotta volna a magyar kormánynak Kárpátalját, orosz politikusok is tettek ilyen célzásokat, de ilyen direkt módon most először hangzott el el fontos beosztásban lévő ukrán politikus szájából.

(via hvg.hu, 444.hu)

Frissítés: Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára Facebook-oldalán reagált a hírre: „Döntésünk világos: nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték. Értjük, hogy ennek a döntésnek az ukrán kormány nem örül, de ezen a döntésen akkor sem fogunk változtatni, ha durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap”.