Magyarországnak adná Kárpátalját egy volt román politikus

Magyarországnak adná Kárpátalját egy volt román politikus

Körösmező – Kárpátalja (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Andrei Marga, a kolozsvári BBTE egykori rektora szerint Ukrajnát „természetellenes határok” veszik körül, a háborúban álló országnak pedig területeket kellene átadnia többek között Magyarországnak és Romániának – írja a Krónika Online az Alba24.ro helyi portál értesülése alapján.

A román médiában jelentős visszhangot kiváltó kijelentéseket pénteken, a gyulafehérvári könyvvásár keretében tette a 76 éves Herder-díjas filozófus, politológus, akinek a szemlén bemutatták A demokrácia sorsa című új kötetét. Az 1997 és 2000 között oktatásügyi, 2012-ben néhány hónap erejéig pedig külügyminiszteri tisztséget betöltő egykori politikus a könyvbemutatón úgy fogalmazott: Ukrajnát „természetellenes határok” övezik. „Területeket kell átengednie Magyarországnak (Kárpátalját), Lengyelországnak (Galíciát), Romániának (Bukovinát), valamint Oroszországnak (Donbasszt és a Krímet). Ezek más országok területei”.

A Kórika Online szerint a bukaresti sajtó szombaton figyelt fel a korábban a Román Kulturális Intézetet (ICR) is irányító Marga állásfoglalására, amelyet a legtöbben „sokkolónak”, „provokációnak” neveznek. Sokan emlékeztetnek, hogy az átvilágítóbizottság évekkel ezelőtt megállapította róla, miszerint együttműködött a román kommunista titkosszolgálattal, és a Securitate besúgója volt Horia fedőnéven.