Maláj gép lelövése: életfogytiglan járna az elkövetőknek a holland ítélet szerint

Maláj gép lelövése: életfogytiglan járna az elkövetőknek a holland ítélet szerint

Hendrik Steenhuis, a bírói tanács elnöke (b2) az Ukrajna fölött, az oroszbarát ukrajnai szakadárok uralta Donyeck megyében lelőtt maláj utasszállító repülőgép ügyének ítélethirdetése előtt a badhoevedorpi Schiphol Igazságügyi Komplexum tárgyalótermében 2022. november 17-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A holland bíróság csütörtökön távollétükben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát 298 ember meggyilkolásáért, akik akkor vesztették életüket, amikor az elkövetők orosz gyártmányú rakétával lelőtték a Malaysia Airlines MH17-es járatát Kelet-Ukrajna felett.

A négy vádlott – az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko – nem volt jelen sem a tárgyalásokon, sem az ítélethirdetésen. Oleg Pulatovot a hágai kerületi bíróság bizonyíték hiányában felmentette.  Az elítéltek feltehetően Oroszországban tartózkodnak, kiadatásukat valószínűtlennek tartják az illetékes hatóságok.

Az oroszok úgy reagáltak az ítéletre: „Mélységesen sajnáljuk, hogy a hágai kerületi bíróság figyelmen kívül hagyta a pártatlan igazságszolgáltatás elveit az aktuális politikai konjunktúra érdekében, és ezzel súlyos csapást mért a holland igazságszolgáltatási rendszer egészének jó hírnevére”. Szerintük az ítéletből látszik, hogy az politikai megrendelésre készült Moszkva gyanúba keverésére. A minisztérium kifogásolta, hogy a testület szelektíven kezelte az ügy anyagait, és figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a holland ügyészség minden következtetése névtelen titkosított személyazonosságú tanúk vallomásán, valamint egy érdekelt fél, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által rendelkezésre bocsátott, kétes eredetű, többször is hamisnak és ellentmondásosnak bizonyult információkon alapult.

Az ukrán külügy is reagált a holland ítéletre. – Ezek az ítéletek az Oroszországi Föderációnak szóló jelzések: egyetlen hazugság sem segít elkerülni az igazságszolgáltatást. Az orosz bűnözők teljes parancsnoki láncát felelősségre kell vonni – hangoztatta Dmitro Kuleba külügyminiszter a Twitteren.

(MTI)