Manfred Weber napirendre vetetné a hazánkkal szembeni uniós atombombát

Manfred Weber napirendre vetetné a hazánkkal szembeni uniós atombombát

Fotó: Facebook/Manfred Weber

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napirendre kellene vennie az Európai Tanácsnak a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, úgynevezett hetes cikkelyes eljárást Manfred Weber szerint. Az MTI beszámolója alapján az Európai Néppárt csúcsjelöltje kifejezetten felszólította erre az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület elnökét, Donald Tuskot.

A német politikus sajnálatosnak nevezte, hogy a miniszterek tanácsában hónapok óta húzódik a két országgal szembeni jogállamisági eljárás, de a tagállamok vezetői még nem foglalkoztak a kérdéssel. Hozzáfűzte azt is, hogy a Néppárton belül intenzív vitáik voltak a Fidesszel, múlt héten felfüggesztették a magyar kormánypárt tagságát, ami azt jelzi, hogy nem szeretnék követni a Magyarország által választott utat.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberben a Sargentini-jelentés megszavazásával döntött arról, hogy megindul hazánk ellen az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás. Ez egyébként egy hosszú és bonyolult folyamat, amelyet uniós atombombának is neveznek. A legvégén ugyanis az adott tagállam szavazati jogának felfüggesztésével és más komoly szankcióval is járhat, ám csak akkor, ha az Európai Tanács erről egyhangúan dönt. Erre szinte semmi esély sincs.

Manfred Weber közben a Weltnek arról beszélt, hogy ne kaphassanak többé támogatást azok a pártok, amelyek az Európai Unió szétrombolására törnek. Itt a német AfD-t, illetve Marine Le Pen pártját említette. Szerinte Európát természetesen lehet kritizálni, de nincs még egy olyan naiv intézmény, amely finanszírozza is a saját ellenségeit. Megfogalmazása szerin Európa-ellenes pártok az EU pénzéből fizetik a választási kampányaikat és plakátjaikat, amelynek célja az EU felszámolása.