Manipulálta valutáját, így szerzett milliókat az Aszad-rezsim

Manipulálta valutáját, így szerzett milliókat az Aszad-rezsim

Az Al-Hol menekülttábor lakói Szíriában (Fotó: ICRC/Cynthia Lee)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dollármilliókat csatornázott ki magának a szíriai kormány azáltal, hogy alacsonyabb árfolyam alkalmazására kényszerítette az ENSZ ügynökségeit – derült ki a brit The Guardian cikkéből. A pénzt az országnak szánt külföldi segélyekből különítették el maguknak. Mindez pedig a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS), az Operations & Policy Center és az Operatív Elemzési és Kutatási Központ kutatói tanulmányából derült ki.

A szír vezetés eleve nehéz helyzetben volt, amit tovább súlyosbítottak a friss amerikai szankciók és a szomszédos Libanon bankrendszerének összeomlása. Ezért egyre inkább rászorul a kormány, hogy unortodox módszerekkel szerezzen pénzt. A kutatóknak több száz ENSZ-szerződést kellett áttanulmányozniuk, hogy kiderüljön, hogyan szerez magának forrásokat Bassár el-Aszad rezsimje.

A szíriai font, illetve líra tavaly ráadásul össze is omlott, így azóta a társadalom több mint kilencven százaléka anyagi nélkülözésben él már. A kormány viszont kreatív megoldásokat talál arra, hogy az állampolgároknak szánt segélyekből magának szakítson ki nagy összegeket. Az ENSZ-t ugyanis a kormány a hivatalos árfolyam alkalmazására kényszeríti, így pedig a 2020-ban szíriai fontba átváltott külföldi segély fele elveszett. Ez a pénz azonban nem tűnt el nyomtalanul, az Aszad-rezsim ügyesen becsatornázta magának – fejtette ki a CSIS agytröszt munkatársa, Natasha Hall.

A szíriai jegybank hivatalos árfolyama alapján 2400 szíriai font ér ma egy dollárt, miközben a feketepiaci árfolyam már 3500 fonton áll. A kereskedők és a fogyasztók pedig már inkább a feketepiaci árfolyamra tesznek, a devizájukért cserébe sokkal több szíriai fontot kapva. Az előző két évben akár százmillió dollár is elveszhetett az árfolyamváltás következtében. A kormányok nagyjából 2,5 milliárd dollárt adományoztak az ENSZ szíriai programja keretében az országnak 2014 óta.

A cél tehát hiába az, hogy megroppantsák a szíriai rezsimet, miközben azért humanitárius segélyt juttatnak a szíriai emberek számára. Az Aszad-rezsim ugyanis megtalálja a módját, hogy ezeket a pénzeket megtizedelje, így még kevesebb jut az éhezők számára, miközben a kormány köszöni, jól van. Főleg úgy: az Egyesült Államok lehetővé teszi Damaszkusz számára, hogy beszálljon az egyiptomi gáz Libanonba történő elvezetésében.

A Guardian cikke kapcsán érdemes megjegyezni azt is, hogy a téma feltárását a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatta.