Már a brit járványügy is javasolja a gyerekek oltását

Már a brit járványügy is javasolja a gyerekek oltását

Kislány kapja meg a Pfizer koronavírus-oltását a klinikai tesztben (Fotó: clevelandclinic.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy-Britanniában mindeddig a járványügyi vezetők nem tartották prioritásnak a 16 éven aluliak oltását. Ez a hozzáállás azonban megváltozott. Az Egyesült Királyság nemzeteinek tisztifőorvosai most már határozottan javasolják, hogy kezdődjön meg a 12-15 éves korosztály kampányszerű oltása, írja a 444.

Bár az új koronavírus továbbra is kevésbé súlyos betegséget okoz a megfertőződött gyerekekben, az iskola és más közösségek a delta mutáns által okozott járványhullám fő terjesztői. Így a járvány megfékezése szempontjából kiemelt jelentőségű a gyerekek oltása.

Eddig az Egyesült Királyságban szinte kizárólag a felnőttek oltására fókuszáltak. A fiatalabbak közül csak a veszélyeztetettek kaphattak oltást.

Eközben az Egyesült Államokban (és ezzel párhuzamosan remélhetően az EU-ban is) egyre közelebb kerül a 12 évesnél fiatalabbak oltása. A Pfizer néhány héten, a Moderna pedig néhány hónapon belül ígéri a korosztályban végzett klinikai tesztek ererményeinek közzétételét. Az FDA (az amerikai járványügyi hivatal) azt ígéri, hogy villámgyors lesz az engedélyezési folyamat, így jó esetben már idén elkezdődhet a kisiskolások oltása. Az Európai Gyógyszerügynökség a tapasztalatok szerint az FDA után hamar engedélyezni fogja az oltást.

A gyerekek oltásának sűrgősségét jól jelzi, hogy Szlovákiában már engedélyezték e korcsoport vakcinálását a felnőtt dózis harmadával, noha még nem állnak rendelkezésre a klinikai tesztek eredményei.