Már a kisemberek is Trumpot támogatják

Már a kisemberek is Trumpot támogatják

Donald Trump a Fehér Házban 2018. augusztus 27-én (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Durván beindult a pénzgyűjtés Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányára: az elmúlt negyedévben 105 millió amerikai dollárt, vagyis csaknem harminc milliárd forintot sikerült összekalapozni.  Ez meghaladja Barack Obama hasonló időszakban elért eredményét a 2012-es újraválasztási kampány idején – írja a The New York Times.

A republikánus adományozók tábora ráadásul látványosan változik: míg korábban a nagy támogatók (milliárdosok, vállalatok) adtak nagy összegeket, most megjelentek a korábban a demokratákra jellemző kis befizetések. A mostani, 105 millió dolláros összeg 725 ezer egyéni adakozó dobta össze, az átlagos adomány 48 dollár volt. Trump és stábja 54 millió dollárt kalapozott össze, a republikánus párt csatornáin 51 millió érkezett. A lap megjegyzi: 2016-ban úgy nyert Trump, hogy a stábja jóval kisebb volt (és kevesebb pénzzel is rendelkezett), mint a demokraták jelöltje, Hillary Clinton.  

Trump újraválasztásának esélyét növeli az is, hogy egy hivatalban lévő elnöknek jóval több eszköze van a nyilvánossághoz, mint a leendő kihívójának. Trump kampánystábjának vezetője, Brad Parscale a jelenlegi helyzetet sikernek értékelte, de jelezte, hogy még az út elején járnak, mert a végcél egymilliárd dollár (!) összegyűjtése. 2016-ban Trump 350,7 millió dollárt fordíthatott kampányra, míg Hillary Clinton stábja 585,7 milliót költött.