Már fogták csaláson az RMDSZ román urnabiztosait

Már fogták csaláson az RMDSZ román urnabiztosait

Voksolásra váró román állampolgárok Brüsszelben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fokozódik az EP-választás lebonyolítása miatti botrány Romániában: a Digi24 televízió információi szerint százezer külföldön érő román nem tudott szavazni. Az illetékesek rosszul szervezték meg a külföldi szavazóköröket, az emberek több órán át álltak sorban hiába. Három ellenzéki párt kezdeményezésére tizenöt fős parlamenti vizsgálóbizottság fogja elemezni a történteket, az államfő a belügy- és a külügyminiszter azonnali kirúgását szorgalmazza. Közben a szavazati joguk gyakorlásában korlátozott románok panaszok százait nyújtják be az Európai Bizottsághoz a történtek miatt.

A g4media eközben arról ír: a PSD és az RMDSZ érdekes módszerrel szabotálta el a diaszpórában való voksolást: delegáltak ugyan urnabiztosokat a külföldi szavazókörökbe, de azok jelentős része végül nem jelent meg vasárnap, így jóval kevesebb állampolgárt tudtak kiszolgálni. A lap idéz egy elemzést, mely szerint ez tudatos stratégia azon pártok esetében, akik nem remélnek túl sok voksot külföldön – ha csökkentik egy szavazókör kapacitását a hiányzásokkal, annál kevesebb szavazat érkezik a konkurens pártokra. Egy követségen ugyanis maximum hat emberrel számolnak a voksolás technikai lebonyolítására, így ha ezekből kettő nem jelenik meg, látványosan leromlik a hatékonyság.

Megvan a trükk - így juthatott be az RMDSZ | Magyar Hang

Fejlődő Erdélyt! - ez volt a központi kampányüzenete az RMDSZ-nek, erre vasárnap behúzott 35 ezer román szavazatot a Kárpátokon túlról. Pont annyit, amennyi kellett az öt százalékos európai parlamenti küszöb megugrásához. Végleges eredménye ugyan még nincs a vasárnapi romániai EP-választásoknak, ám a Code România párhuzamos szavazatszámlálása szerint az RMDSZ 5,26 százalékot ért el a rá leadott 476 681 szavazattal.

Az RMDSZ delegáltjainak fele a tanulmány szerint nem jelent meg a szavazókörben annak ellenére, hogy előzetesen bejelentkeztek. Mindezek fényében még érdekesebb a Kárpátokon túli megyékben való aktivitásuk, ahova sikerült kilencezer (!) szavazóbiztost állítaniuk – több száz jegyzőkönyv átnézése után nyugton állíthatjuk, hogy túlnyomó többségben román nevű embereket. Az külön érdekes, hogy egy nyugat-európai fővárosban nagyságrendekkel könnyebbnek tűnik egy erdélyi magyart találni szavazóbiztosnak, mint egy havasalföldi zsákfaluban. 

Közben hozzánk is folyamatosan érkeznek be a furcsábbnál furcsább információk. A Bukarest melletti Otopeniben volt egy olyan szavazókör, ahol egy úr a kormányzó párt, vagyis a PSD delegáltja volt, a (szintén román nevű) felesége pedig az RMDSZ-é. Egy másik forrás pedig arról számolt be: az ő szavazókörében egy férfi szintén a baloldali párt küldötte volt, a lánya az RMDSZ, a veje pedig független megfigyelő. Azon a havasalföldi településen az összes szavazókörben volt RMDSZ delegált, mindannyian “rude de pesedisti”, ami azt jelenti, hogy PSD aktivisták rokonai. 

Csoda történt? Románok tízezrei szavaztak az RMDSZ-re | Magyar Hang

Orbán Viktor Erdélyben kampányolt az RMDSZ-nek, de a Kárpátokon túl történt a csoda: meglepő módon szavazatok tízezrei érkeztek az EP-választáson a romániai magyar pártra olyan megyékből, ahol egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen élnek magyarok. Hogy csoda történt, vagy csak egyszerűen szavazatot „vásárolt" az RMDSZ a régi szövetségesétől, a szociáldemokratáktól, az alighanem sosem fog kiderülni.

A Newsweek.ro újság pedig arról ír: 2017-ben az RMDSZ szavazóköri delegáltját jogerősen egy év és két hónap börtönre ítélték, mert más nevében is szavazott – az ítélet szerint okirathamisítást, választási lista meghamisítását és választási csalást követett el. Az illetőt egyébként Vasile Arseninek hívják, a Iasi megyei Prigoreniben lakik, ott volt szavazóbiztos. A román lap megkérdezte, de nem emlékszik rá, hogy lett akkor az RMDSZ delegáltja – azt elismerte, hogy nincs köze a magyarokhoz. 

A lap megemlít egy 2012-es esetet is, amikor szintén az RMDSZ román nemzetiségű szavazóbiztosa a Gorj megyei Drăgotești faluban a PSD delegálttal összejátszva szavaztak öt olyan személy nevében, akik egyébként nem vettek részt a voksoláson. Lupuleț Elena nyolc hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az Adevarul Avram Iancu és Horea magyarjai című cikkében arról ír: a Nyugati-Kártpátokban, olyan falvakban, ahol egyáltalán nem élnek magyarok, rejtélyes módon érkezett egy-egy szavazat a magyar pártra.

„Ezt még érted sem tesszük meg Viktor!" Van, amit még Orbánnak sem néznek el az erdélyi rajongói | Magyar Hang

Orbán Viktor három napig Erdélyben, az RMDSZ-nek kampányol, finoman szólva is felemás sikerrel. A Demeter Szilárd által gründölt, Fidesz-kritikusnak cseppet sem mondható kolozsvári netes lap, a Főtér szerdán „ ...és Orbán Viktor kimondta: az RMDSZ listájára kell szavazni május 26-án" című tudósítása alatt elszabadultak az indulatok.

Az RMDSZ sikerének furcsaságaira hívta fel a figyelmet a Pro Románia is. A politikai alakulat Neamţ megyei koordinátora, Liviu Harbuz a Transindex.ro közlése szerint csütörtöki sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az RMDSZ Neamţ megyében a Szociáldemokrata Párt (PSD) segítségével jutott szavazatokhoz, amely saját embereit az RMDSZ képviselőiként delegálta a szavazókörzeti bizottságokba. „Kielemeztük az RMDSZ-re adott szavazatokat. Ezeket a szavazatokat a PSD képviselői adták le, akik az RMDSZ listájára íratták fel saját embereiket, hogy vegyenek részt a szavazóbizottságban. Nagyon nagy szavazatszámról van szó” - mondta Liviu Harbuz. Az RMDSZ 1680 szavazatot kapott Neamţ megyében. A legutóbbi népszámláláskor 98 személy vallotta magát magyarnak ebben a megyében. A 2014-es EP-választásokon az RMDSZ 188 szavazatot kapott.

Az RMDSZ különös körülmények között elért eredménye téma volt a mai kormányinfón is. Gulyás Gergelyt annak kapcsán kérdeztük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a - végül 35 ezer román szavazattal az EP-be jutó - RMDSZ mellett kampányolt néhány héttel ezelőtt. Mint a kancelláriaminiszter kifejtette, minden magyar embernek örülnie kell annak, hogy a Erdélyből is kijutottak magyar képviselők Brüsszelbe. – Én nem állok be azok sorába, akik ahelyett, hogy örülnének, inkább elkezdik ennek az eredménynek a realitását kétségbe vonni. Nem ismerek olyan előírást, hogy csak magyarok szavazhatnának az RMDSZ-re – fogalmazott.